,,Sokoli“ remizirali s Mađarskom: Bod za pomiješane emocije
Foto: Twitter

,,Sokoli“ remizirali s Mađarskom: Bod za pomiješane emocije

Pomiješane emocije pod Goricom – fudbaleri Crne Gore odigrali su neriješeno s Mađarskom (0:0) i uzeli bod koji donosi dva različita utiska.

Stevan Jovetić i drugovi poslije tri meča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo imaju četiri boda, koliko i Mađarska s utakmicom manje, dok je Srbija lider grupe G sa šest bodova iz dva duela.

Takav učinak ne donosi naročite šanse pred nastavak kvalifikacija jer ,,sokoli“ neće smjeti da izgube u Beogradu i Budimpešti. U najmanje jednom od ta dva duela, pobjeda će biti jedini zadovoljavajući ishod. Podrazumijeva se da su obavezni trijumfi nad Bugarskom kod kuće i Litvanijom u oba duela, što neće biti jednostavno.

Crna Gora može da bude zadovoljna jer je u duelima s jačima od sebe pokazala da je konkurentna, čak i da prikaže više od favorita. Za razliku od duela sa Srbijom, ovog puta je bila koncentrisana do kraja i odbranila bod koji ostavlja nadu. Da je neka lopta ,,zalutala“ i završila iza leđa Milana Mijatovića, već sada bi naša selekcija bila 99 odsto otpisana.

Crna Gora, s druge strane, ne može da bude zadovoljna jer nakon poraza od Srbije (0:2) tim Miodraga Radulovića kao domaćin nije pobijedio ni drugog glavnog konkurenta za jedno od dva mjesta koja vode na završni turnir u Njemačkoj. Prednost domaćeg terena, dakle, nije iskorišćena, mada je to u slučaju Crne Gore stara boljka.

Od 2017. godine čeka se velika pobjeda pod Goricom u kvalifikacionim ciklusima, a nastavljeno je i ,,prokletstvo“ junskog termina – ovo je bio osmi meč igran u šestom mjesecu u ciklusima za velika takmičenja, a upisan je samo jedan trijumf.

Da je otišla koji centimetar niže...

Dva lica pokazala je naša selekcija u okršaju sa selekcijom koja je žrijebana iz prvog šešira.

,,Sokoli“ su, kao i protiv Srbije, meč počeli sa stavom ekipe koja želi da diktira ritam i od starta su vršili pritisak na posljednju odbranu Mađara koji se nijesu najbolje snašli.

,,Vibriralo“ je ispred gola gostujuće ekipe već od petog minuta kada je golman Dibus loše ispucao loptu koja je došla do Vešovića, a poslije njegovog centaršuta defanzivac Mađarske našao se ispred Krstovića.

Najbliže pogotku naš nacionalni tim bio je dva minuta kasnije – Janković je prekinuo pas, centrirao s desne strane, a Nađ glavom sa desetak metara prebacio svog golmana i pogodio prečku. Kakav je to poklon za Crnu Goru mogao da bude, u kakvom trenutku...

Miodrag Radulović je u najavi meča rekao da ne očekuje da će Mađarska napasti. Tako je i bilo jer su gosti uglavnom kombinovali na sredini terena, čekali šansu iz ubacivanja, kakva im se ukazala u 12. minutu kada je Salai glavom s oko 13 metara gađao pored stative.

Selekcija Marka Rosija nije odavala utisak ekipe koja je prošle godine dva puta pobijedila Englesku, jednom čak 4:0, koja je rušila Njemačku...

Odmah nakon šanse Salaija bila je na novim iskušenjima – Vukan Savićević je sjajno šutirao sa skoro 20 metara, golman Dibus skrenuo je loptu u korner.

Evrogol je umalo viđen i u 27.

Jovetić je pokazao kakva je klasa, majstorski s dvadesetak metara ciljao dalji ugao, ali je lopta otišla pored gola.

Jedanaest minuta kasnije Mađari su loše izveli aut, Vešović uzeo loptu, ali ju je loše ubacio – tačnije, završila je u autu.

Crna Gora je po svemu – šansama i pristupu – zaslužila da vodi u prvom poluvremenu i nagrada je mogla da stigne u nadoknadi. Poslije slobodnog udarca i odbitka, u šansi se našao Jovetić – šutirao je daleko od gola i na odmor se otišlo rezultatom povoljnijim za goste.

U nastavku drugačija Crna Gora

Od agresivne, Crne Gore koja zna što hoće, u drugom poluvremenu nije bilo gotovo ni traga. Opao je ritam igre ,,sokola“, lopta je dominantno bila u nogama Mađara koji su tražili višak po desnoj strani odbrane Crne Gore gdje su i Vešović i Vujačić imali žute kartone iz prvog poluvremena.

Radulovićev tim rijetko je dolazio blizu protivničkog šesnaesterca, a u jednoj takvoj situaciji, u 69. minutu, Savićević je šutirao glavom preko gola.

Radulović je u 61. minutu uveo Raičkovića umjesto Šćekića, a 10 minuta kasnije dodatno osvježio ekipu ulaskom Marka Vukčevića i Osmajića, dok su na klupu otišli Vešović i Krstović.

U finišu je odlučio da zamijeni i Jovetića, a po govoru tijela kapitena u tom trenutku i nakon meča vidjelo se da nije zadovoljan što do kraja nije ostao na terenu.

Djelovalo je da je stručni štab u drugom poluvremenu promijenio plan sa početka meča ili je možda to bila ideja od starta. Jer, Crna Gora je u nastavku bila ekipa koja je igrala da sačuva remi, koji realno više znači gostima.

I tako ,,rezervisani“, činilo se bez daha, naši fudbaleri mogli su u finišu da uzmu velika tri boda, ali je pokušaj Osmajića glavom u 86. završio iznad prečke.

,,Sokoli“ u utorak igraju prijateljski meč protiv Češke, šansu će dobiti igrači koji su protiv Mađarske imali manju minutažu, a onda će se misli usmjeriti na septembar i duele sa Litvanijom u gostima i Bugarskom kod kuće. S nadom i zebnjom u isto vrijeme.

Crna Gora je pokazala da ima kvalitet, ali i to što kod kuće nije krunisala momente nadmoći nad renomiranim protivnicima nešto govori. I na kraju bi moglo da presudi..

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.