Rusija i Ukrajina: Srbija pristala da snabdeva Kijev oružjem, piše Rojters

Rusija i Ukrajina: Srbija pristala da snabdeva Kijev oružjem, piše Rojters

U procurelim dokumentima američkog Pentagona je i onaj u kojem su evropske vlade iznele stavove o snabdevanju Ukrajine oružjem i obučavanju njenih vojnika, piše Rojters. Za sada bez komentara Beograda.

Srbija, jedina evropska zemlja, uz Belorusiju, koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da snabde Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona, prenosi Rojters.

Dokument, skup odgovora evropskih vlada na molbe Ukrajine za vojno obučavanje i oružje, bio je među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja u onome što bi moglo da bude najozbiljnije curenje američkih tajni proteklih godina, navodi Rojters.

Nazvan „Evropa/Odgovor na tekući konflikt Rusije i Ukrajine", u dokumentu je lista stavova 38 evropskih vlada u odgovoru na molbe Ukrajine za vojnu pomoć.

Lista pokazuje da je Srbija odbila da obezbedi vežbe ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati oružje ili ga je već poslala.

Navodi se da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da obezbedi oružje Ukrajini u budućnosti.

„Ako je ovaj dokument tačan, on ili pokazuje Vučićevu (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) dvoličnost u odnosu na Rusiju ili je pod ogromnim pritiskom Vašingtona da isporuči oružje Ukrajini", rekao je Januš Bugajski, stručnjak za istočnu Evropu iz Džejmstaun fondacije, instituta za spoljnu politiku.

Dokument je označen kao tajni i NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals), što znači da zabranjuje njegovu distribuciju stranim obaveštajnim službama i vojskama.

Datiran je na 2. mart i ima pečat kancelarije Združenih načelnika štabova.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenta.

Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ambasada Ukrajine nisu odmah odgovorili na pitanja Rojtersa, kao ni Pentagon, koji je prethodno odbio da komentariše procurela dokumenta.

Ni Pentagon nije odmah odgovorio na pitanja Rojtersa o dokumentu koji se odnosi na Srbiju i ranije je odbio da komentariše bilo koji od dokumenata koji su procureli.

Američko Ministarstvo pravde istražuje curenje, dok Pentagon procenjuje štetu nanetu nacionalnoj bezbednosti SAD.

Vučićeva vlada je deklarativno zauzela neutralan stav prema ratu u Ukrajini, uprkos dubokim istorijskim, ekonomskim i kulturnim vezama zemlje sa Rusijom, navodi Rojters.

Srbija je glasala za nekoliko rezolucije Ujedinjenih nacija u kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i zalaže za za pošptoivanje međunarodnog prava i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih međunarodno priznatih država.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević demantovao je navode da Srbija izvozi oružje bilo kojoj od zaraćenih strana, a takođe je ogradio poteze države od poslovanja privatnih kompanija.

„Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju - to je međunarodna trgovina. Za nas to može da bude interesantno obaveštajno u smislu informacija, a ne zakonske obavezne ili regulative", rekao je 27. februara.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije prodala nijedan komad oružja ili municije ni Ukrajini ni Rusiji.

„Nismo prodali nijedan komad oružja, oruđa ni municije, ni Rusiji ni Ukrajini. Imamo dozvoljene korisnike 'end juzere' i samo njima izvozimo", izjavio je Vučić, prenela je Radio-televizija Srbije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.