Optuženi iz kriminalne grupe Ranka Radulovića pod nadzorom policije
Ranko Radulović, Foto: Dan

Optuženi iz kriminalne grupe Ranka Radulovića pod nadzorom policije

Podgorički Viši sud produžio je mjere nadzora za jedanaest pripadnika kriminalne grupe Nikšićanina Ranka Radulovića, koja je navodno pripremala likvidacije policajaca, kriminalaca i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Mjere su produžene do daljnjeg Darku Vickoviću, Stefanu Raduloviću, Luki Raduloviću, Zlatku Matanoviću, Nenadu Luburi, Milovanu Peruničiću, Miladinu Dedoviću, Ratku Martinoviću, Željku Matijaševiću, Radivoju Preradoviću, Željku Matijaševiću i Radošu Petrušiću, koji se brane sa slobode uz obavezu javljanja nikšićkoj i kotorskoj policiji.

Izrečene mjere nadzora mogu trajati dok za to bude bilo potrebe, a najduže do pravosnažnosti presude, s tim što sud na svaka dva mjeseca ispituje potrebu trajanja mjera.

"Ukoliko ih optuženi prekrše, može im se odrediti pritvor", piše u rješenju.

Nikšićanin Ranko Radulović (58), njegov bratanić Stefan Radulović, rođak Luka Radulović, te Darko Vicković, Ratko Martinović, Nikola Mandić i dvojica bosanskih državljana uhapšeni su 2018. u velikoj policijskoj akciji po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog osnovane sumnje da su dio kriminalne organizacije koja je planirala likvidacije osam policijskih funkcionera i službenika ANB-a, te dvije bezbjednosno interesantne osobe.

Tada su pretreseni objekti osumnjičenih članova "nikšićke grupe", odakle je izuzet niz tragova radi dalje provjere.

Navodno je bila planirana opsežna kriminalna akcija sa mogućim katastrofalnim posljedicama – ubistvima pojedinih policijskih funkcionera i službenika ANB-a, kao i nekih bezbjednosno interesantnih osoba. Različiti su motivi što su se pojedine osobe našle na spisku kriminalnog klana.

Prema nalazima istrage, kriminalna grupa koju predvodi Radulović sumnjiči se da je, po nalogu vođa "škaljarskog klana", trebalo da djeluje u dva pravca: da se likvidiraju pojedini policijski funkcioneri iz Nikšića i Podgorice i da se eliminišu dvije bezbjednosno interesantne osobe, koje su bile duže na meti tog klana iz Kotora.

Ranko Radulović se tereti da je, u dogovoru sa više osoba, pripremao niz likvidacija.

Apelacioni sud uvažio je žalbe odbrane i ukinuo pritvor za nekoliko članova Radulovićeve grupe. Sa slobode se od oktobra 2020. brane Darko Vicković, Stefan Radulović, Luka Radulović, Zlatko Matanović, Nenad Lubura, Milovan Peruničić, Miladin Dedović, Ratko Martinović, Željko Matijašević i Radivoje Preradović. U međuvremenu je pritvor bio ukinut i Ranku Raduloviću, ali je u međuvremenu protiv njega pokrenuta još jedna istraga zbog koje je vraćen u pritvor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.