Đukanović: Prošle dvije duge godine, u godini pred nama vratiti zemlju u okvire stabilnog razvoja
Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović: Prošle dvije duge godine, u godini pred nama vratiti zemlju u okvire stabilnog razvoja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je građanima Novu godinu, i poručio da jer još jedna teška godina za nama, "druga zaredom koju bi rado zaboravili".

"I kada su u pitanju unutrašnja kretanja, i regionalni i globalni kontekst. Danas svjedočimo preslaganju geopolitičke arhitekture novog svjetskog poretka. Nakon ruske agresije na Ukrajinu svijet više neće biti isti. Na Zapadnom Balkanu jačaju retrogradni procesi, ugrožena je stabilnost naših država", poručio je Joković.

Ocijenio je da je, što se Crne Gore tiče, došlo do daljeg nazadovanja na putu evropske integracije.

"Još jedna Vlada, druga nakon promjene vlasti prije nešto više od dvije godine i gubitka povjerenja u Parlamentu neslavno završava najkraći mandat od uvođenja parlamentarizma. I ona je nažalost, kao i prethodna, pokazala opasan nivo nekompetentnog upravljanja državnim poslovima, uz pojačan upliv trećih strana, što je dovelo do zastoja u reformama u do juče uzornoj zemlji koja je godinama bila prepoznata kao uspješna evropska priča na Balkanu. Opasnost od ekonomskog i institucionalnog urušavanja države nadvila se nad Crnom Gorom. Destrukcija je vidna kroz rušenje ustavnog poretka od strane aktuelne većine, ruiniranje pravosudnog sistema, i populističko vođenje ekonomske politike što upućuje na sumnju pripreme aranžmana sa politički poželjnim ino-partnerima gdje bi se zalagala državna imovina za kreditne transakcije, što  vodi u bankrot i gubitak suverenosti države. Nastavlja se sa improvizacijom i lutanjima u socijalnoj sferi, zdravstvu, obrazovanju, sportu, kulturi...", kazao je Đukanović.

Ocjenjuje da sve ovo registrujemo u godini kada je nakon napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija konsolidovala svoje jedinstvo i najrezolutnije do sada učinila jasnom i realnom svoju politiku proširenja i članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, kao i svijest o potrebi ubrzanja procesa, uz sprovođenje reformi od strane zemalja kandidata.

"Crna Gora koja je imala najviše šansi za brzo napredovanje upravo je u godini koju ispraćamo imala najnegativniji Izvještaj Evropske komisije o napretku od otvaranja pregovora za članstvo u EU. Međutim, i u takvim uslovima Crna Gora kao članica NATO i još uvijek lider u evropskoj integraciji, zahvaljujući prije svega odgovornosti građana, kao i odgovornom djelovanju državotvornih političkih snaga, uspjela je da odoli svim destrukcijama i da zemlju održi na strateškom evropskom i evroatlantskom kursu. Takvo iskustvo ima i svoje istorijsko utemeljenje", kazao je Đukanović.

Kako kaže, riječi vojvode Gavra Vukovića, napisane potkraj 19. vijeka, doslovce se mogu preslikati na ovo vrijeme:"U spoljnoj politici hodili smo gigantskim korakom naprijed, ali za unutrašnje prilike u protivnom pravcu, upravo k jednoj užasnoj krizi".

"Da Crna Gora može da dostigne evropske i svjetske visine potvrdili su nam naši sportisti i sportistkinje, i kolektivno i pojedinačno, koji su i ove godine unosili radost u naše domove i podsjetili koliko možemo kada smo zajedno. Godina bremenita problemima i izazovima učinila je da jedan posebno vrijedan podvig – lansiranje prvog crnogorskog satelita u orbitu, zašta dugujemo zahvalnost našoj mladosti – ostane u sjenci", saopštio je Đukanović.

Dodaje da je siguran da "imamo želje, energije, i potencijala da zaustavimo dalje devastiranje temeljnih vrijednosti, da zaštitimo ustavni poredak zemlje i prevaziđemo sadašnju političku i institucionalnu krizu kroz dijalog i dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, i organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bismo što skorije mogli formirati odgovornu i kompetentnu vladu koja će ozbiljno pristupiti rješavanju nagomilanih ekonomskih i društvenih problema, odblokirati reforme i ubrzati evropski put Crne Gore".

"Za takav pristup imamo opredjeljenje većinske Crne Gore i punu podršku naših evropskih i NATO partnera. To uliva optimizam da ćemo u godini pred nama vratiti zemlju u okvire stabilnog razvoja i stvaranja uslova za realno održiv bolji život svih naših građana, i učiniti doglednim ostvarenje evropskog cilja. Svim građanima Crne Gore, našoj dijaspori, predstavnicima u vojnim i diplomatskim misijama, svim našim ljudima gdje god da su želim dobro zdravlje, mir, slogu i prosperitet u Novoj, 2023. godini. Nek' je vječna Crna Gora", zaključio je Đukanović u čestitci.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.