Boris Džonson se povlači sa čela britanske Vlade
Boris Džonson

Boris Džonson se povlači sa čela britanske Vlade

Britanski premijer Boris Džonson pristao je da se povuče sa čela vlade, saopštio je njegov kabinet. Time je okončana višemjesečna politička kriza oko ostanka Džonsona na mjestu premijera koja je paralisala britansku vladu.

Zvaničnik Dauning strita potvrdio je da će Džonson danas saopštiti da podnosi ostavku, navodi Asošiejted pres. BBC javlja da će Džonson podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Konzervativne stranke, a da će premijer ostati do jeseni.

Konzervativci će tokom ljeta izabrati novog lidera koji će postati premijer Velike Britanije, navodi BBC.

Džonson je danima odbijao pozive svojih saradnika da se povuče posle više skandala, ali se na to ipak odlučio nakon što je više od 40 članova njegove vlade podnijelo ostavku.

Najnoviji poziv 58-godišnjem Džonsonu da se povuče danas je uputio ministar finansija Nadim Zahavi, svega 36 sati pošto ga je premijer postavio na tu funkciju. Ostavku je jutros podnela i ministarka prosvete Mišel Donelan, koju je Džonson takođe imenovao u utorak, kao i Zahavija.

Da je Džonsonov odlazak sa čela vlade blizu postalo je jasno u utorak, kada su dva važna člana njegovog kabineta, ministar finansija Riši Sunak i ministar zdravlja Sadžid Džavid, podnijeli ostavke u razmaku od nekoliko minuta.

Premijer je dugo bio na udaru otkako se saznalo da je 2020. prisustvovao ilegalnim žurkama za vrijeme karantina, uvedenog radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Džonson je opstajao na vlasti uprkos navodima da je bio previše blizak sa donatorima njegove Konzervativne stranke, da je štitio saradnike od optužbi za maltretiranja i korupciju, i da je namejrno obmanuo parlament po pitanju ilegalnih žurki za vrijeme karantina, navodi AP.

Međutim, kap koja ja prelila čašu bilo je nedavno otkriće da je Džonson znao za optužbe protiv konzervativnog poslanika Krisa Pinčera, prije nego što ga je unapredio.

Pinčer je prošle nedelje podnio ostavku na mjesto zamjenika partijskog "biča“ u parlamentu, posle optužbi da je seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca u jednom klubu. Na to se nadovezalo objavljivanje brojnih optužbi protiv Pinčera iz prošlosti.

Lider vodeće opozicione Laburističke partije Kir Starmer pozdravio je Džonsonovo povlačenje kao "dobru vijest“, rekavši da je "trebalo davno da ode“.

Premijerka Škotske Nikola Stardžon ukazala je na "široko rasprostranjeno osećanje olakšanja zbog okončanja višemjesečnog haosa“. Ona je, međutim, postavila pitanje održivosti Džonsonovog ostanka na čelu vlade do jeseni i dodala da je uvjek bio "nesposoban da bude premijer“, prenosi BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.