Podvig Uprave pomorske sigurnosti: Jedrilica sa tri jedriličara spašena usred jake bure
Ilustracija

Podvig Uprave pomorske sigurnosti: Jedrilica sa tri jedriličara spašena usred jake bure

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama spasila je danas tri jedriličara koji su se našli u teritorijalnim vodama Hrvatske i to usred jakog nevremena i velike bure, čiji su udari dostizali i do 35 čvorova.

Kako je saopštio Žarko Lukšić, pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, operativni centar primio je oko 16 sati informaciju od Lučke kapetanije Bar da je austrijskoj jedrilici "Manhe 1" sa tri člana posade potrebna asistencija.

Jedrilici se, naime, pokvario motor, a u trenutku dojave bili su južno 5 nautičkih milja od pontre Oštra i 2.5 nautičkih milja, u teritorijalnim vodama Hrvatske.

"Operateri Toni Tomašević i Petar Maraštanović su preko radarskog sistema detektovali jedrilicu. Obzirom da je destinacija jedrilice bila Cavtat, kontaktiran je Dubrovnik radio, koji je uz koordinaciju sa operaterima na POC, pratio situaciju i zbog nemogućnosti da dođe do luke Cavtat jedrilicu uputio ka Zelenici. Asistenciju tegljenja je preuzela Marina Zelenika, koja je isplovila sa brzim plovilom i za pola sata stigla do jedrilice u opasnosti te je doteglila do graničnog pelaza Zelenika, gdje su pripadnici SGP izvršili kontrolu. U isto vrijeme je POC obavjestio Mornaricu Vojske Crne Gore i OKC 112 o trenutnoj situaciji vezano za aktivnost spašavanja jedrilice koja se sklonila zbog jake bure. Uspješna akcija traganja i spašavanja na moru pokazuje spremnost države Crne Gore da rutinski rješava sve situacije koje se mogu dešavati na moru u bilo kojim vremenskim uslovima", poručio je on. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.