Istraga: Na dronu koji je pao u Zagrebu bila avio-bomba s upaljačem
Hina

Istraga: Na dronu koji je pao u Zagrebu bila avio-bomba s upaljačem

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je saopštilo na današnjoj konferenciji za novinare da je na dronu koji je pao 10. marta u glavni grad Hrvatske bila avio-bomba s upaljačem.

„12. marta smo poslali obavještenje kako smo s nadležnim službama započeli sa sprovođenjem uviđaja koji je trajao do 14. marta. Dva dana kasnije smo izvijestili da smo započeli s kriminalističkim istraživanjem i da je događaj kvalifikovan kao teško krivično djelo. Zbog složenosti postupanja slučaj je povjeren na rad Županijskom tužilaštvu. Zatraženo je stručno mišljenje vazduhoplovne tehničke struke. Iz balističkog vještačena bilo je vidljivo da se radi o avio-bombi s upaljačem“, rekao je županijski državni tužilac Jurica Ilić.

Načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije brigadir Jadranko Karlušić istakao je da je šteta procijenjena na 600.000 kuna (oko 79.000 eura), a uviđaj je sproveden na četiri lokacije u Zagrebu, prenosi Jutarnji list.

Glavni vojni istražitelj: Nađena je crna kutija, ali oštećena

“Letjelica je imala od brzinu 860 do 950 km/h, držala je konstantan kurs. Letjelica slijeće pomoću padobrana, ne klasično. Na 1.341m letjelica je krenula u promjenu svog uzdužnog položaja na gore, to znači da se dovodi u idealne uslove za slijetanje. Istovremeno iz pogona se isključuje motor i aktivira se kočeći padobran u zadnjem dijelu letjelice te se on aktivira i letjelica izbacuje višak goriva. Na zadnjem radarskom zapisu letjelica je došla do visine od 1.200 metara i brzine 90 km/h, to odgovara normalnoj proceduri”, rekao je brigadir Mario Počinok.

Objašnjavajući dalje kako izgleda proces slijetanja, rekao je da je problem prilikom slijetanja bilo to što nije bilo mehaničke veze između letjelice i padobrana.

“U toku pada bio je relativno aktiviran stajni trap, jedna sonda je izletjela, a druga ostala u svom ležištu, kao i retroraketa. Nakon pada, izletjela je iz ležišta te se aktivirala, što objašnjava jaku bijelu svjetlost koja se vidi na snimku”, rekao je glavni vojni vazduhoplovni istražitelj, brigadir Mario Počinok.

Zaključak je da je letjelica bila u vrlo dobrom stanju, održavana.

“Motor nije radio. Nađena je crna kutija, bitno oštećena. No, sam medij na kojem se vrši zapis je u potpunosti uništen i nije bilo šanse za oporavak”, rekao je on.

Glavni vještak za požare: Pronađen upaljač s ćiriličnim oznakama

Mile Tomić, glavni vještak za požare i eksplozije iz Zapovjedništva za podršku Oružanih snaga Hrvatske kazao je kako je pronađen upaljač s ćiriličnim oznakama.

“Sa sigurnošću je utvrđeno da je bio stavljen na prednji dio aviobombe. Utvrdilo se da se radi o krhotinama aviobombe OFAB 100-120. Na osnovu pregleda metalnih fragmenata utvrđeno je da se radi o aviobombi s upaljačem”, naveo je.

“Nedvosmisleno je da je prilikom pada došlo do eksplozije usljed aktiviranog eksplozivnog sredstva i eksplozivne materije koja ne pripada vojnim ni privrednim eksplozivima. Korišćena je visokoenergetska, ali nekonvencionalna materija koja je u eksploziji u potpunosti razgrađena što onemogućava njenu identifikaciju”, dodala je Ivana Bačić iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.