Proizvođači danas obustavljaju isporuku: Mlijeko ćemo ili donirati ili prosipati
Ilustracija

"Teret poskupljenja treba da izdržimo zajedno ne samo jedna strana"

Proizvođači danas obustavljaju isporuku: Mlijeko ćemo ili donirati ili prosipati

Proizvođači mlijeka danas će, kao što su i najavili, obustaviti isporuku prerađivačima mlijeka, odnosno mljekarama i sirarama. Prekid isporuke će, kako su nam kazali, najvjerovatnije biti sve dok se ne nađe rješenje za mljekarski sektor, jer oni po sadašnjim cijenama ne mogu proizvoditi a da ne budu u gubitku. Saopštili su nam da do dogovora oko predloga koji su dali nije došlo jer prerađivači nijesu htjeli da podignu otkupnu cijenu, a trgovački lanci da smanje maržu. Država je, kako su naveli, voljna da pomogne i prihvatljivi su joj zahtjevi proizvođača mlijeka. Iako prekidaju isporuku, sa proizvodnjom mlijeka moraju nastaviti. Za "Dan" su kazali da će mlijeko donirati ustanovama i građanima, a što ne uspiju donirati, prosipaće.

Stočar Milko Živković za "Dan" je rekao da su primorani na ovakav potez jer prerađivači i trgovački lanci nemaju razumijevanja za proizvođače.

"Prinuđeni smo na ovaj korak, svjesni posledica koje idu uz to. Mljekare i trgovački lanci nisu pokazali volju da učestvuju u postizanju dogovora na racionalan i korektan način. Mi moramo prekinuti isporuku, a vrijeme trajanja isporuke zavisi od prerađivača i trgovačkih lanaca, jesu li voljni da izađu u susret kako bismo sačuvali mljekarski sektor. Ovo nije borba za zaradu već za opstanak", izjavio je Živković.

Naveo je da će danas prekinuti isporuku, a da će dalji koraci zavisiti od dešavanja.

"Da li ćemo prosipati mlijeko, dati građanima besplatno ili možda nastaviti isporuku ne zavisi od nas već od prerađivača i trgovačkih lanaca. Ako oni imaju pravilo poslovanja sa zaradom, mi tražimo poslovanje da opstanemo. Nije se pokazao nijedan trun dobre volje da se ovo riješi", rekao je Živković.

Mljekari su raspoloženi da nastave sa proizvodnjom, ali ne da idu u dugove.

"Teret treba svi da podnesemo. A ne da neko bude u plusu, a drugi u minusu", poručio je on.

Predstavnik Udruženja stočara iz Danilovgrada Vlado Lakić kazao je da ne mogu čekati novu vladu, već da sa sadašnjom hoće što prije sve da dogovore. On je naveo da trgovački lanci nijesu problem, jer oni svakako maržiraju robu, već prerađivači koji će da podignu cijene prema marketima.

"Ispada da su prerađivači ugroženi, a oni hoće da podignu cijene prema trgovačkim lancima kako bi podigli plate radnicima", kazao je Lakić.

Na sastanku sa tri ministra u srijedu, kako je naveo, očekuje da mu kažu mogu li pomoći i očuvati mljekarsku industriju ili ne mogu, pa da znaju da su prepušteni sami sebi i da vide šta im je raditi.

"Proizvodnju mlijeka moramo nastaviti, a mlijeko ćemo donirati. Već sam kontaktirao Crveni krst, Dom starih, Vojsku, ali su mi kazali da sve moraju preko tendera da nabavljaju. Mlijeko ćemo ponuditi svima, a što ne uspijemo donirati, prosipaćemo. Pozvaćemo građane da dođu na farmu i uzmu mlijeka", rekao je Lakić.

Proizvođači traže da im se poveća otkupna cijena za 10 centi, na 70 centi..

Prerađivači nisu obaviješteni o prekidu isporuke

"Danu" je jedan od prerađivača mlijeka kazao da oni za sada nijesu dobili najave od kooperanata da će im obustaviti isporuku mlijeka. Kazali su nam da će isporuku obustaviti dio proizvođača iz Danilovgrada.

"Možda se to promijeni u utorak ujutru, ali za sada nemamo najavu prekida isporuke", rekao je za "Dan" nezvanično jedan od prerađivača.

On nam je saopštio da je rast cijena mlijeka neminovan, jer su svi inputi poskupjeli, te da u ovakvim kriznim vremenima država treba da reaguje i pomogne mljekarski sektor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.