Farmeri danas odlučuju nastavlja li se ili obustavlja isporuka mlijeka
Ilustracija

Očekuju pomoć resornog ministarstva

Farmeri danas odlučuju nastavlja li se ili obustavlja isporuka mlijeka

Proizvođači mlijeka obustaviće isporuku mljekarama ukoliko im resorno ministarstvo ne pomogne. Poručuju da je sve poskupjelo osim mlijeka, i da su bez pomoći države osuđeni na propast.

Na farmi nadomak Danilovgrada u selu Ljututuk je 90 krava. Da je sve poskupilo krave ne razumiju, već jednako traže da jedu i piju, kaže farmer Milan Iković.

"Na sve načine smo pokušavali da objasnimo kravama da one manje jedu, a da proizvedu više mlijeka i do dana današnjeg to nijesmo uspjeli da odradimo. Pokušavamo i ne možemo, mi moramo da zadovoljimo njihove potrebe sa hranom i sa vodom i sa svim tim po ovim cijenama to je nemoguće", kaže iković.

Mljekari kažu da ni u Vladi ne nailaze na razumijevanje za njihovu situaciju.

"Kako mi da opstanemo sa cijenom mlijeka od 40 centi ako su svi parametri skočili 100 odsto, đubrivo 300 odsto", kaže Vlado Lakić iz Udruženja stočara Crne Gore.

A Milan na svoju farmu poziva ministre da razgovaraju i pomognu stočarima oko računice.

"Možda mi ne umijemo da računamao, nijesmo toliko znaveni, mi para nemamo, hranimo, muzemo, naplaćujemo i mi para nemamo", kaže Iković.

Zato umije da računa bivši ministar poljoprivrede. Njegova račinica kaže da bi Vlada ukidanjem PDV-a na stočnu hranu, a trgovci smanjenjem marži u korist farmera dobili dobar rezultat.

"Svi po dva centa i potrošači od par centi mislim da bi to bilo rješenje za ovu situaciju", kaže Budimir Mugoša bivši ministar poljoprivrede.

Ipak, farmeri će do rješenja morati sa aktuelnim ministrom i Vladom. Ako se ne dogovore spremni su za proteste.

"Naš prvi korak je obustava mlijeka otkupljivačima", poručuje Lakić.

Do komentara iz Ministarstva poljoprivrede RTCG nije mogao doći. Možda već danas ga dobiju stočari koji će se još jednom sastati sa nadležnima. Od tog susreta zavisi hoće li se mlijeko prosipati ili piti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.