Dermatološkinja pojasnila koliko treba često prati odjeću (VIDEO)
Ilustracija

Dermatološkinja pojasnila koliko treba često prati odjeću (VIDEO)

Ako radite od kuće, vjerovatno možete da nosite istu odjeću četiri dana, osim ako se, naravno, jako znojite, onda odjevne predmete treba da perete češće. Iako je proces pranja odjeće svakodnevni zadatak za koji smo uvjereni da smo savladali tokom godina, očigledno postoji i ispravan način. Perete li svoju odjeću nakon svake upotrebe? Ili samo stoji na toj jednoj stolici?

Novi TikTok video otkrio je koliko često bi trebalo da perete sve, od majica do odjeće za spavanje, a da istovremeno pazite da se to radi na održiv način, jer jedno pranje može da potroši od 15 do 45 litara vode,  piše The Sun.

Dermatološkinja Eni Gonzalez. na društvenim mrežama poznata pod nikom @brightly.eco, podijelila je snimak u kom je objasnila da, ako ne peremo odjeću dovoljno često, može doći do raznih neugodnih stanja kože, kao što su bubuljice ili osip koji svrbi.

“Naša koža ponovno apsorbuje sve ulje na našoj odjeći, a ulje začepljuje pore i uzrokuje akne na tijelu”, objašnjava Gonzalez i dovodi do konačnog pitanja – koliko često prati odjeću kako bi se spriječio razvoj bakterija?

Ako radite od kuće, vjerovatno možete nositi istu odjeću četiri dana, osim ako se, naravno, jako znojite. Predmete, poput čarapa i donjeg veša, koji su u vrlo direktnom kontaktu s kožom, potrebno je prati češće. Jedini izuzetak su grudnjaci – oni moraju da se peru tek nakon što ste ih nosili do četiri puta.

Ostale svakodnevne komade odjeće u redu je staviti u mašinu nakon drugog ili trećeg nošenja. To uključuje haljine, šorceve i pantalone. Isto važi i za odjeću za spavanje – Gonzalez preporučuje pranje naše pidžame nakon treće upotrebe, prenosi Večernji list.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.