Počasni pasoši za 166 osoba, najviše za državljane Rusije
Ilustracija

Podaci MUP-a

Počasni pasoši za 166 osoba, najviše za državljane Rusije

Prema podacima koje je Centar za građanske slobode (CEGAS) dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova shodno zahtjevu za slobodan pristup informacijama, ove godine se za dobijanje ekonomskog državljanstva prijavilo ukupno 130 aplikanata i 308 članova njihovih porodica.

Po saopštenju CEGAS, ekonomsko državljanstvo dobilo je ukupno 166 lica, zaključno sa podacima od 11. oktobra 2021. godine. Najveći broj lica su državljani Ruske federacije – 118.

,,Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, kako je zvaničan naziv programa “ekonomskog državljanstva”, uvela je Vlada premijera Duška Markovića 2019. godine, a isti će biti okončan 31. decembra 2021.godine. Vlada Crne Gore je u martu usvojila odluku prema kojoj se ovaj program neće nastavljati", kazali su iz CEAGS. 

Kako se ističe, u obrazloženju odluke stoji da se ovaj program kosi sa načelima Evropske unije i da bi njegov eventualni produžetak ugrozio proces evropskih integracija.

"Evropske institucije nisu naklonjene ovakvim programskim rješenjima dobijanja državljanstva i privlačenja investicija, zbog uticaja koji mogu imati na finansijski integritet u državama članicama i kandidatima za članstvo", novodi se u saopštenju.

Podsjetimo, iako je sadašanja vlada oštro kritikovala program ekonomskog državljanstva, ipak će biti ukinut tek krajem ove godine, a ni broj odobrenih zahtjeva nije bitnije smanjen.

Po podacima koje je objavio CEGAS, Premijer Zdravko Krivokapić dao je 33 predloga za ekonomska državljanstva. Raniji premijer Duško Marković dao je 15 predloga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.