Kuba odobrila vakcinu za hitnu imunizaciju stanovništva
Ilustracija

Kuba odobrila vakcinu za hitnu imunizaciju stanovništva

Regulatorno tijelo za ljekove na Kubi odobrilo je domaću vakcinu Soberana 2 za hitnu upotrebu, čime je omogućeno potpuno uključivanje lijeka u program imunizacije u toj zemlji koja se bori da suzbije epidemiju korona virusa i širenje zaraznijeg delta soja.

Vakcina Soberana, za koju na Kubi tvrde da je 91,2 pdsto efikasna, već je korišćena za vakcinaciju jednog broja zdravstvenih radnika i običnih građana na područjima sa visokom stopom zaražavanja.

"Ovo odobrenje se zasniva na rezultatima dobijenim u kliničkim ispitivanjima sprovedenim u fazama I, II i III, kao i u studiji intervencije u rizičnim grupama i populacijama i zdravstvenoj intervenciji, koja je pružila dovoljno informacija o bezbjednosti i efikasnosti ovih vakcina , što omogućava masovnu upotrebu u našoj zemlji i komercijalizaciju prema drugim zemljama", pisalo je u saopštenju.

Šema vakcinacije kombinuje dvije doze Sovereign 02 i treću dozu sa Sovereign Plus, ovo je odobreno za populaciju stariju od 19 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.