Od turizma u junu 10 odsto više novca nego 2019.
Milena Lipovina Božović

Za isti period

Od turizma u junu 10 odsto više novca nego 2019.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović saopštila je da su prihodi budžeta ostvareni u junu ove godine veći za 10 odsto u odnosu na jun 2019. godine. Ona je rekla da dobri parametri od ove sezone daju mogućnost da se razmišlja o povećanju plata, dodatnim socijalnim izdvajanjima, određenim poreskim olakšicama.

Od početka godine, kako je navela, Vlada je intenzivno sprovela brojne aktivnosti na očuvanju privredne, naročito turističke supstance.

U tom smislu podrška je rezultirala očuvanju biznisa i održanju turističke supstance i stvorimo ambijent za uspješnu turističku sezonu", rekla je Lipovina-Božović.

"U Crnoj Gori, prema posljednjim podacima boravi 191.000, što je na nivou od 87 odsto od 2019. godine", dodala je ona.

Od početka jula ušlo više od milion stranih turista

"Ako pogledamo promet na graničnim prelazima samo u julu mjesecu, on je nivou od 2,75 miliona, što je više od cjelokupne 2020. godine", rekla je Lipovina-Božović.

U julu mjesecu i za prvih 17 dana avgusta, u Crnu Goru je, pojašnjava ona, ušlo više od million stranih turista.

"Prvi put od septembra 2019. godine u junu kao mjesecu je zabilježen suficit budžeta – 3 miliona, a kada poredimo s istim mjesecom (junom) prethodnih godina, prvi put od juna 2016. godine imamo suficit, što govori u prilog dobrom punjenju državne kase ali i odgovornom upravljanju troškovima," kaže Lipovina-Božović

Prihodi od turizma su dodaje iznad očekivanja i projekcija na kojima se oslanja budžet.

"Prihodi budžeta ostvareni u junu ove godine veći su za 10 odsto u odnosu na jun 2019. godine", rekla je Lipovina-Božović.

Prihodi od PDV-a u junu mjesecu, kako je rekla, ostvaren je na nivou od 60,3 miliona eura, što je za 41,9% više od juna prethodne godine.

"Istovremeno prihodi po ovom osnovu veći su u odnosu na jun 2019. godine za 14,2%. Ostvareni nivo naplate PDV-a u junu, nije ostvaren ni u jednom mjesecu prethodne godine, prvenstveno usljed sprovođenja mjera ograničavanja ekonomske aktivosti i zatvaranja državnih granica za strane turiste", rekla je Lipovina-Božović.

Ona je podsjetila da prvi put od septembra 2019. godine u junu je zabilježen suficit budžeta od tri miliona eura.

"A kada poredimo s istim mjesecom (junom) prethodnih godina, prvi put od juna 2016. godine imamo suficit, što govori u prilog dobrom punjenju državne kase ali i odgovornom upravljanju troškovima", rekla je Lipovina-Božović.

Povećanje plata, socijalna izdvajanja...

Preliminarni podaci Ministarstva finansija ukazuju da je pozitivan trend kada su u pitanju fiskalni parametri nastavljen i u julu, tako da će i julu biti zabilježen suficit oko 43 miliona eura.

Stvoren je kako dodaje temelj koji će omogućiti da se razmišlja o povećanju plata, dodatnim socijalnim izdvajanjima, poreskim olakšicama...

"Prihodi budžeta po osnovu PDV-a u julu tekuće godine iznosili su 66,3 miliona eura i veći su u odnosu na jul 2020. godine za 22,9 miliona ili 52,7%, dok su u odnosu na planirane veći za 3,6 miliona eura ili 5,7%, prevashodno kao rezultat ostvarenog turističkog prometa u dosadašnjem dijelu ljetnje turističke sezone. Takođe, naplata ove kategorije je na nivou od 92,5% naplate ostvarene u julu 2019. godine, koja je bila rekordna po ostvarenom turističkom prometu", istakla je ona.

Govoreći o tome šta ovo znači za građane, Lipovina-Božović kaže: "Znači da smo stvorili temelj koji će nam omogućiti da razmišljamo o povećanju plata, dodatnim socijalnim izdvajanjima, da uvedemo određene poreske olakšice, obezbijedimo veći kvalitet javnih usluga, a samim tim i bolje zdravstvene servise itd".

Lipovina-Božović napominje da Crna Gora nije mogla sebi da dozvoli još jednu katastrofalnu turističku sezonu.

"Ne bismo preživjeli još jedno zatvaranje, a i ovo smo preživjeli zahvaljujući uslovima koje je ova Vlada stvorila time što je obezbjedila izdašne pakete podrške privredi, posebno turističkoj privredi, čime smo očuvali privrednu supstancu", kazala je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.