Maroko poslednje dvije godine najtopliji ikada, topi svoje rekorde

49,6 stepeni Celzijusa najviša temperatura izmjerena ovog vikenda u Maroku

Maroko poslednje dvije godine najtopliji ikada, topi svoje rekorde

Maroko je zabilježio apsolutni rekord po visini temperatura ovog vikenda u "izuzetnom" toplotnom talasu kada je temperatura dostigla gotovo 50 stepeni Celzijusa.

Na nekim mestima prelazila je i mjesečnu normalu za pet do 12 stepeni, javili su danas meteorološki zvaničnici navodi B92.

Subota je bila najvreliji dan sa vanredno visokim temperaturama u nekim oblastima koje do sada nikad nisu izmjerene bez obzira na mjesec, navodi se u saopštenju Meteorološke uprave, koja ukazuje da su "potučeni apsolutni rekordi za maksimalne temperature".

U subotu je na termometru izmjereno 49,6 stepeni Celzijusa u Sidi Slimanu na sjeverozapadu, što je bila najviša temperatura izmjerena ovog vikenda u Maroku.

"Ova vrelina je uslijedila zbog dolaska mase suvog i vrućeg vazduha preko juga koji izaziva osejtni porast temperature", navela je Meteorološka uprava prognozirajući pad temperature narednih dana na sjeveru i istoku zemlje.

Prošla 2020. godina već je bila najtoplija godina ikad zabiljeležena u Maroku sa srednjom temperaturom većom za 1,4 stepena Celzijusa u odnosu na klimatsku normalu za period 1981-2010, prema ranijem saopštenju Meteorološke uprave.

Toplotni talas u Maroku dogadja se u vreme kada više zemalja kao što su Španija, Kanada i SAD bilježe rast temperatura do ekstremnih nivoa. Prema naučnicima vreline su nedvosmisleno znak zagrijavanja planete i očekuje se da će tih toplotnih talasa biti sve više, da će biti sve duži i intenzivniji.

Do sada je ljudska aktivnost izazvala porast temperature u svijetu od više od jednog stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, što je dovelo do razornijih oluja, intenzivnijih toplotnih talasa, suša i porasta broja šumskih požara.

Decenija 2010-2019 bila je natoplija ikad zabeležena i pet najtoplijih godina ikad registrovano bilo je u pet poslednjih godina tog perioda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.