Najmanje oboljelih od juna prošle godine, na koncerte uz negativne testove ili potvrdu o vakcinaciji

Broj novoregistrovanih slučajeva najniži je u Crnoj Gori od juna prošle godine, saopštila je na današnjoj pres konferenciji načelnica imunizacije u Institutu za javno zdravlje Milena Popović Samardžić.

Ona je istakla da brojevi i dalje govore u prilog o povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

1625220283esp

Popović Samardžić je istakla da je prosječan broj novoregistrovanih osoba posljednje nedjelje bio 16.

Predstavljajući četrnaestodnevne stope, ona je kazala da je povoljna situacija u zemlji, s tim da Budva bilježi blagi porast.

"Odvojeno pratimo broj testiranih među turistima i našim građanima, tako da vodimo evidenciju za obije kategorije kao i broj novoregistrovanih slučajeva u obje kategorije", kazala je ona.

31 osoba hospitalizovana je u Crnoj Gori od kovida 19.

Crna Gora,prema riječima Popović Samardžić ima nižu incidencu od 11 zemalja Evropske unije.

Prvom dozom, kako je rekla, vakcinisano je 24,4 odsto, dok je revakcinisano 22,5 odsto.

"Crna Gora procentualno je vakcinisala veći dio stanovništva u odnosu na Albaniju,Sjevernu Makedoniju,Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona,a Bugarske što se tiče zemalja EU", navela je ona.

Epidemiološkinja IJZ Marija Božović kazala je da je Institut za javno zdravlje pripremio preporuke za održavanje i roganizaciju događaja sa muzičkim sadržajima na otvorenim površinama.

Posjetioci na muzičkim događajima mogu ući uz:

-posjedovanje negativnog rezultata PCR testa koji nije stariji od 72 sata,

-brzog antigenskog testa na novi koronavirus koji nije stariji 48 sati,

- na pojedinim festivalima biće omogućeno direktno testiranje sa brzim antigenskim testovima u zavisnosti od organizatora tih manifestacija,

-pozitivnog rezultata PCR testa koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 90 dana

-pozitivni rezultati serološkog testa tj.pozitivni antitijela klase Igg koji nije stariji od 90 dana

-ili dokaza da je prošlo 14 dana od vakcinacije

Božović je naglasila da je izuzetno važno poštovanje svih mjera i u slučaju vakcinisanih i nevakcinisanih.

"Ovih dana vidimo da su organizovani već neki koncerti, kao što je sjutrašnji u Ulcinju, ali i dalje se ne smijemo opustiti da se ne pridržavamo opštih mjera i da se ne vakcinišemo", kazala je Božović i pozvala organizatore da im se obrate za sva pitanja.

Ako su organizovani polasci autobusom, važno je, kaže, naglasiti da po važećim mjerama svi u autobusu treba da nose maske, u redu može da sjedi po jedna osoba, a razmak među putnicima treba da bude takav da će jedna osoba da sjedi na lijevoj, a druga na desnoj strani.

"Organizatori događaja snose odgovornost za mogući rizik, pa molimo sve koji organizuju ovakve manifestacije da vode računa o tome da se strogo poštuju propisane mjere kako bi se stvorio ambijent da se rizik smanji na minimum. Inspekcija će svakako biti pojačana", istakla je ona.

Ilir Harasani iz Uprave za inspekcijske poslove ukazao je na značaj poštovanja mjera, napominjući da će broj inspektora na primorju i centrima na sjeveru biti udvostručen.

Kad je riječ o festivalu koji se sjutra organizuje na Velikoj plaži u Ulcinju, on kaže da je obezbijeđeno poštvanje mjera, a planirala su četiri ulaza.

"Jako je bitno pomenuti da će na svakom ulazi biti zdravstveno-sanitarni inspektor koji će kontrolisati da li posjetioci imaju potvrdu o vakcinaciji ili testiranju, a četiri turistička inspektora kontrolisaće poštovanje mjera na samom događaju", rekao je Harasani. 

Ističe da je zajednički cilj svih organa države očuvanje zdravlja građana, uz bolju organizaciju turističke sezone koja je bitna u finansijskom smislu.

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.