More izbacilo uginulog delfina na obali Igala
Foto: Radio Jadran

More izbacilo uginulog delfina na obali Igala

Mještani su jutros primijetili uginulo tijelo male jedinke delfina, na obali ispod Hotela Palmon bay u Igalu.

Za sada nije poznato kako je došlo do uginuća i koliko je već delfin u beživotnom stanju.

U kotorskom Institutu za biologiju mora Radiju Jadran su kazali da je tijelo najvjerovatnije izbacilo more, nakon nevremena koje je proteklih dana zahvatilo Jadran.

"Riječ je o mlađoj jedinki, dužine 1,20 m, jedinka "dobrog delfina“ tzv. Tursiops truncates. Uzrok smrti ne znamo, ali vjerovatno je povezano sa nevremenom koje se desilo posljednjih dana na primorju. Igalo je, inače, mjesto koje je pod velikim uticajem juga i mora, pa nije isključeno da je ta jedinka negdje ranije uginula na otvorenom, a more je izbacilo ovdje“, objasnila je PR Instituta, Branka Pestorić.

Uzrok smrti kako je dodala može biti i neko oboljenje, ili da se jedinka prethodno zapetljala u mrežu ili imala neku drugu vrstu ozljede kao i to, da se kao mlađa jednka, jednostavno nije dovoljno spretno odbranila od nevremena koje je zadesilo Crnu Goru i region ovih dana.

Ona ne isključuje mogućnost da bi narednih dana, kad se nevrijeme – jak vjetar i talasi potpuno umire, moglo biti još ovakvih slučajeva.

Delfini su stalni stanovnici Jadranskog mora, kako na otvorenom, tako i u zalivu.

Radio Jadran

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.