Emotivan prizor na moru: Ženka delfina tuguje za uginulim mladunčetom(FOTO)
Foto: Institut Plavi svijet

Emotivan prizor na moru: Ženka delfina tuguje za uginulim mladunčetom(FOTO)

Hrvatski Institut Plavi svijet u ponedjeljak, 25.juna, primio je dojavu o uginulom delfinu opaženom u moru nedaleko od mjesta Osor. Izlaskom na teren utvrđeno je da se radi o ženki kljunastog delfina a koja tuguje za svojim uginulim mladuncem, piše na službenoj stranici Instituta.

Naime, kljunasti delfini imaju razvijenu društvenu strukturu te pokazuju brigu za članove svoje grupe. Jedinke međusobno komunicirajui stvaraju prijateljstva i partnerstva koja ponekad traju i cijeli životni vijek.

Posebno snažna veza stvara se između majke i mladunčeta. Mladunče se tokom prve godine života uglavnom ne odvaja od majke, a ženke se udružuju u grupe kako bi lakše štitile potomstvo, objašnjavaju iz Plavog svijeta.

Razumljivo je da smrt pojedine jedinke predstavlja svojevrsnu traumu i za životinje, a tugovanje i "opraštanje" s uginulim članom zabilježeno je i kod kljunastih delfina. Zavisno o snazi veze između jedinki, tugovanje može trajati duže ili kraće, a ono je posebno izraženo prilikom uginuća mladunčadi, kad ženka uz tijelo može boraviti i nekoliko dana. 

U ovom slučaju kod Osora radi se o ženki kljunastog delfina koju Institut Plavi svijet prati već 23 godine. Spomenuta ženka redovno se susreće u Cresko-lošinjskom akvatoriju i poznata je kao dobra i brižna majka koja je do sad uspješno odgojila pet mladunaca.

dupinOsor1

Kao i prilikom opažanja kod Osora, u veći ovakvih slučajeva tugovanja ženka se ne odvaja od svog uginulog mladunca te ga gura kljunom ili ga pokušava povući sa sobom pomoću leđne ili repne peraje, pokušavajući ga "pokrenuti".

- Približavanjem našeg vozila njena uznemirenost te stanje šoka i stresa postali su očigleni. Panično plivajući, ženka je gurala i potapala mladunca pod more pokušavajući ga zaštiti. Kako bismo smanjili njen strah, nakon nekoliko minuta, koliko nam je bilo potrebno da napravimo fotografije pomoću kojih smo identifikovali jedinku, udaljili smo naš brod i još neko vrijeme pratili njeno ponašanje. Nakon što je u više navrata ženka snažno gurala tijelo uginulog mladunčeta pod površinu, uginulo mladunče počelo je tonuti i ostajati ispod površine",piše na stranici Plavoga svijeta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.