Novi Zeland: Napadač na džamije osuđen na kaznu doživotnog zatvora
Brenton Tarant

Novi Zeland: Napadač na džamije osuđen na kaznu doživotnog zatvora

Napadač na džamije u Krajstčerču Brenton Tarant osuđen je na kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta za ubistvo 51 muslimanskog vjernika 2019. na Novom Zelandu.

Sudija Kameron Mander rekao je da se iza Tarantove "izopačene" ideologije krije "silna mržnja" koja ga je navela da napada muškarce, žene i djecu koji se nisu mogli braniti.

"Zadatak suda je odlučno suzbiti to zlo mržnje", rekao je sudija Mander izričući kaznu, prvu takvu u sudskoj praksi na Novom Zelandu.

Sudija je, istakavši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao da počinilac strašnog pokolja ipak nije uspio promovisati ideologiju krajnje desnice.

"Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski", rekao je sudija.

Dana 15. marta 2019. Brenton Tarant hladnokrvno je u dvijema džamijama u tom novozelandskom gradu ubio 51 vjernika na molitvi petkom, podstakavši talas osude u cijelom svijetu.

Proglašen je krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za teroristički napad pošto je u martu priznao krivicu.

Glavni tužilac Mark Zarifeh ocijenio je da takav pokolj "nije zapamćen u istoriji zločina na Novom Zelandu".

"Ovo je nesumnjivo najgore ubistvo na Novom Zelandu (...) motivisano čvrsto ukorenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom", rekao je.

Doživotni zatvor je "jedina primjerena kazna" za Taranta, zaključio je Zarifeh.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.