Novi Zeland otvorio granice za strance posle više od dvije godine
Ilustracija

Novi Zeland otvorio granice za strance posle više od dvije godine

Novi Zeland otvorio je u ponedeljak otvorio granice za strance, prvi put od marta 2020. godine kada je zemlja "zaključana" zbog pandemije koronavirusa.

Granice Novog Zelanda počele su ponovno da se otvaraju u februaru, prvo za Novozelanđane, a ograničenja su postepeno popuštala.

Proces ponovnog otvaranja završio se u nedelju uveče, a posjetiocima kojima su potrebne vize i onima sa studentskim vizama sada je takođe dopušten dolazak na Novi Zeland.

Dozvoljen je i dolazak kruzera, kao i stranim jahtama.

Posjetioci moraju da budu vakcinisani protiv kovida-19, a po dolasku na Novi Zeland moraju da se testiraju najmanje dva puta.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je na Kineskom poslovnom samitu u Oklandu da je završetak postupnog otvaranja granica ogroman uspjeh.

"Bio je to postupan i oprezan proces s naše strane od februara dok mi, zajedno s ostatkom svijeta, nastavljamo da upravljamo vrlo živom globalnom pandemijom, istovremeno čuvajući naše ljude“, rekla je premijerka.

Studenti iz inostranstva značajno doprinose novozelandskoj ekonomiji, a obrazovni sektor se nada da će iskoristiti otvaranje granica.

Novozelandski ministar turizma Stjuart Neš je rekao da će povratak kruzera takođe biti podsticaj za lokalne industrije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.