URA: Napraviti privremenu zgradu intenzivne njege za Covid-19 pacijente
Ilustracija

URA: Napraviti privremenu zgradu intenzivne njege za Covid-19 pacijente

Imajući u vidu da se ne može znati koliko će trajati pandemija koronavirusa, i da ne znamo da li nas očekuju novi talasi obolijevanja u narednim mjesecima, kao i da do pronalaska vakcine ili sticanja kolektivnog imuniteta moramo naučiti da živimo sa korona virusom zdravstvene vlasti moraju preduzeti sve da obezbijede funkcionalnost zdravstvenog sistema, smatraju u URI.

Zbog toga, kako navode, zdravstveni tim URE predlaže da se hitno na slobodnim površinama u okviru kompleksa Kliničkog centra krene sa izgradnjom privremene intenzivne njege sa neophodnim respiratorima i ostalim sadržajima gdje bi se liječili Covid-19 pacijenti.

“Ta privremene intenzivna njega bi se priključila na postojeću infrastrukturu KCCG i omogućila bi bolje funkcionisanje Kliničkog centra, ali i cjelokupnog zdravstvenog sistema. Ovakve projekte privremenih bolnica smo mogli vidjeti u mnogim zemljama u svijetu. Ovo smatramo jednim od prioriteteta u ovom trenutku posebno ako imamo u vidu da su već više od mjesec dana zaustavljeni operativni programi osim najhitnih slučajeva“, ističu u URI.

Pojašnjavaju da je Klinički centar Crne Gore jedina ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori i da je kao takva odavno preopterećena.

“Korona virus samo je dodatno opteretio prostorne, ambijentalne i tehnološke kapaciteta Kliničkog centra, a ako ovo potraje KC će još dugo biti paralisan”, opominju oni.

Navode i podatak da se gotovo 50% svih bolničkih pregleda i više od 60% operacija u državi obavi u KCCG.

“To znači da apsolutni prioritet mora biti omogućavanje funkcionalnosti KC kako bi on mogao da obavlja svoju osnovu funkciju zbrinjavanje najtežih pacijenata, ali i razne procedure operativnog liječenja”, naglašavaju iz URE.

Dodaju da su aktuelni operacioni blok i intenzivna njega  odavno mali i nedovoljni za potrebe KC, što se posebno ogleda u nedostatku smještajnih kapaciteta i blizini intenzivne njege operacionom bloku.

“Sve dok se u postojećoj intenzivnoj njezi liječe pacijenti oboljeli od COVID-a 19 operacioni programi biće svedeni na minimum, a tercijalni nivo zdravstvene zaštite biće praktično paralisan“, opominju u URI.

Ističu i da je URA još u januaru 2018. godine predstavila program reforme zdravstvenog sistema pod nazivom – “Zdravstvo za sve”.

„Još tada smo apelovali, a danas ponavljamo da je neophodno u što kraćem roku donijeti odluku o rekonstrukciji postojećeg i izgradnji novog II bloka Kliničkog centra uz izgradnju nove zgrade urgentnog bloka sa smještajnim kapacitetima i operacionom salama. Dok se ne krene u te projekte ne možemo imati funkcionalan sistem zdravstvene zaštite“, zaključuju u URI.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.