U BiH preko 1.000 zaraženih Covid-om 19, 41 osoba preminula
Ilustracija

U BiH preko 1.000 zaraženih Covid-om 19, 41 osoba preminula

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 časa registrovano je 19 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime se broj zaraženih povećao na 1.096.

U BiH je potvrđena 41 žrtva korona virusa, prenosi Beta.

U Republici Srpskoj registrovano je pet novih slučajeva, čime je broj zaraženih povećan na 458.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao da su u protekla 24 časa testirana 362 uzorka, te da je prisustvo virusa potvrđeno kod pet osoba.

"Riječ je o muškarcima koji su bili u bliskom kontaktu sa osobom koja je bila pozitivna na korona virus", naveo je on.

Šeranić je naveo da se u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Banjaluci nalazi 37 pacijenata sa težom kliničkom slikom, od kojih je pet na respiratoru, a dva na neinvazivnoj kiseoničkoj podršci, 11 čeka nalaze u izolaciji, dok je na staroj lokaciji pulmologije 59 osoba sa lakšim i srednjim kliničkim oblikom.

Prema njegovim riječima, u bolnicama u Doboju, Trebinju i Istočnom Sarajevu hospitalizovana su po četiri pacijenta, a u Bijeljini dva.

Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 5.326 osoba, dok je iz nadzora izašlo njih 18.118.

On je naveo da je u posljednja 24 časa u karantine pri graničnim prelazima stiglo 46 osoba, a najviše ih je u Brodu 16 i Šamcu 13, dok se njihov broj na ostalim graničnim prelazima kreće između četiri i šest osoba.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom noći je na koronavirus testirano 230 uzoraka, a 14 je pozitivnih.

Riječ je o šest osoba iz Sarajeva, tri iz Zenice, dvije iz Cazina, te po jedna osoba iz Goražda, Kiseljaka i Bosanskog Petrovca.

U Goraždu je zaraženo trogodišnje dijete, potvrdila je Medina Bičo, epidemiološkinja i direktorka Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

"Dijete je imalo blaže simptome, kašalj i temperaturu, javili su se u porodičnu ambulantu gdje je testirano, a rezultati su pokazali da je pozitivno na korona virus", potvrdila je Bičo.

Dodala je da se nastoji utvrditi epidemiološka povezanost, jer je u ovom trenutku nepoznanica ko bi mogao biti izvor zaraze.

Iz Goražda je juče testirano ukupno 56 osoba, od čega 26 zaposlenika Kantonalne bolnice Goražde i svi su negativni na koronavirus.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.