Godišnje 2.000 novooboljelih od karcinoma u CG
Foto: Anadolija

Godišnje 2.000 novooboljelih od karcinoma u CG

Tokom redovnih pregleda u Crnoj Gori se godišnje otkrije oko dvije hiljade oboljelih od karcinoma.

Onkolog Sanja Lekić s Klinike za onkologiju u Podgorici kazala je da u narednom periodu treba očekivati porast broja oboljelih.

"U Crnoj Gori godišnje bude oko 2.000 novooboljelih pacijenata od kancera, a, prema projekcijama, u naredne dvije decenije kod nas i na svjetskom nivou očekujemo povećanje broja novootkrivenih pacijenata za 70 odsto. To nas obavezuje da radimo na preventivnim pregledima jer nam podaci pokazuju da se 30 posto smrtnosti može smanjiti ukoliko utičimo na faktore rizika", tvrdi Lekić,prenosi Anadolija.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, predstavnici Klinike za onkologiju su u Kliničkom centru Crne Gore edukovali građane o prevenciji i liječenju kancera.

Ljekari, psiholozi i medicinski tehničari promovisali su zdrave stilove života i ukazivali pacijentima na faktore rizika koji se mogu prevenirati kao i na skrining programe.

"Kod ženske populacije u Crnoj Gori najzastupljeniji je karcinom dojke, grlića materice i pluća, dok je kod muškaraca najčešći karcinom pluća, debelog crijeva i prostate. Kod mlađih muškaraca možemo govoritri o učestalosti karcinoma testisa, dok su kod mlađih žena sve češći karcinomi dojke i grlića materice", kazala je Lakić.

Ona je istakla da je u borbi protiv kancera veoma važna sekundarna prevencija koja podrazumijeva da se maligne bolesti na vrijeme otkrivaju kod pacijenta koji su u riziku. Lekić je kazala da to podrazumijeva odlazak kod ljekara na opšti pregled jednom godišnje. Ona je pojasnila i da su izlječive maligne bolesti koje se otkriju u prvom i drugom stadijumu.

"Nažalost, građani Crne Gore najčešće ne rade dovoljno na prevenciji kancera i ne javljaju se ljekaru na vrijeme. Važno je zdravo živjeti sa što više fizičkih aktivnosti, odvikavati se od pušenja i uvoditi tzv. zone bez dima", kazala je Lekić.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.