Lazić jedva izvukao živu glavu iz Crne Gore, plaši se za svoju bezbjednost
Ćatović , foto:Kodex

Odloženo suđenje Ćatoviću za ubistvo Pavkova

Lazić jedva izvukao živu glavu iz Crne Gore, plaši se za svoju bezbjednost

Suđenje Bjelopoljcu Elvisu Ćatoviću optuženom za ubistvo državljanina Srbije Željka Pavkova nije održano ni prošle sedmice. Odlaganje je ovog puta uslijedilo zbog odsustva člana sudskog vijeća, Šefkije Đeševića.

Pred bjelopoljskim Višim sudom se nije pojavio ni Ljubomir Lazić, državljanin Srbije koji je ranjen 13. avgusta prošle godine u pucnjavi  u Potkrajcima u Bijelom Polju. Naredno ročište zakazano je za 17. decembar.

Ćatović, koji je u pritvoru, se tereti da je  iz pištolja marke VZOR  koji je neovlašćeno nosio, ispalio više hitaca u pravcu oštećenih. Lazić, za kojim se traga, se optužnicom tereti da je istog dana iz pištolja NN  marke ispalio više hitaca od kojih je jedan pogodio Ćatovića i nanio mu lake tjelesne povrede.

Podsjetimo, Laziću je pritvor ukinut u oktobru prošle godine odlukom Višeg suda  čije Vijeće je našlo da ne stoje razlozi za produženje pritvora koji mu je određen zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju. Istraga je pokazala da Lazić nije učestvovao u, kako je prvobitno objavljeno, vatrenom obračunu već da je ranjen s leđa a ne u međusobnoj razmjeni vatre. U novembru prošle godine mu je ponovo određen pritvor odlukom Apelacionog suda a zbog nedolaska na zakazana ročišta izdata i potjernica.

Lazić, koji je u pucnjavi teško ranjen, preko svog branioca apelovao na sud da mu ukine pritvor i potjernicu, nakon čega će se odazvati na poziv Suda.

Nije u pitanju tvrdi, nikakvo uslovljavanje već strah za sopstvenu bezbjednost u Crnoj Gori odakle je prije godinu dana jedva izvukao živu glavu.

"Ukoliko mu se ukine pritvor i obustavi potjernica, spreman je da svojim prisustvom doprinese da se rasvijetli ovaj slučaj" kazao je njegov branilac Vidomir Bošković.

Podsjetimo, Lazić se ranije obratio i VDTu Ivici Stankoviću u kojem je ukazao na značajne propuste u istrazi. Naime, kako stoji u krivičnoj prijavi bjelopoljske policije Lazić je na Ćatovića pucao iz pištolja marke VZOR,  iste marke i kalibra kao onaj koji je pronađen kod Ćatovića. Uz to, pomenuti VZOR, je pronađen kako je saopštila policija dan nakon događaja, pored tijela ubijenog Pavkova. Sada se međutim, optužnicom tereti da je Lazić pucao iz pištolja NN marke.

Parafinska rukavica je pokazala da Lazić nije pucao iz vatrenog oružja kao ni ubijeni Pavkov.  Na ruci Lazića je, kako je pokazao nalaz, otkrivena jedna čestica, što ne odgovara tezi da je pucao, budući da pucanje iz vatrenog oružja ostavlja na desetine čestica na samoj ruci.

Njihovi otisci takođe nijesu pronađeni na pomenutom pištolju. Ljekari bjelopoljske bolnice nijesu potvrdili Ćatovićeve nalaze da je rana na njegov ruci nastala od metka, već konstatovali da se radi o lakšoj površinskoj povredi, ogrebotini. 

Lazić je od Stankovića zatražio i istragu o mučenju Pavkova ali i zaštitu jer je i sam bio žrtva torture.  

Podsjetimo, Lazić je prijavio i službenika bjelopoljske policije Miomira Šekularca zbog, kako je naveo fizičkog maltretiranja. Tvrdi da ga je pomenuti policajac dok je obilno krvario pritiskao i zamalo ubio te da je torturu prekinuo jedan bjelopoljski ljekar.

„U sobu je uletio policajac Šekularac i rekao prisutnim medicinskim tehničarima da nas ostave nasamo a onda bez da me pita šta se zaista dogodilo krenuo me zlostavljati i pritiskati grudi onda mi je rekao da priznam ko nas je poslao da ubijemo Ćatovića i da kažem da smo to hteli uraditi. Kada sam odbio još se više ostrvio na mene dok sam ja umirao,rekao mi je iskrvarićeš kao i tvoj drug gore u njivi, tada je uletio u sobu doktor  istjerao ga napolje i iskritikovao zaposlene da više nikada ne ostavljaju pacijenta samog i da ovo nije policijska stanica nego bolnica. Posle ukazane pomoći me je doktor uputio u Podgoricu.“, naveo je Lazić.
 

Ranjeni Pavkov mučen

Podsjetimo, prema izjavama svjedoka, Pavkov je nakon ranjavanja bio živ najmanje 30 minuta i dozivao u pomoć. Obudkcioni nalaz je pokazao tragove nasilja, odnosne rane, podlive i modrice što govori da je nakon ranjavanje bio mučen čime je ubrzano krvarenje i usled čega je nastupila smrt.

5c41fbcb857448cea38551890a0a0a67naspreview

Nezvanično, značajnu ulogu kobne noći imao je i Ćatovićev šef, Safet Sako Kolić, bjegunac iz švajcarskog zatvora i višestruki povrtanik u vršenju krivičnih djela. Prema izjavama više svjedoka među kojima su i najbliži srodnici optuženog Ćatovića, Kolić je na licu mjesta bio prije dolaska policije i kako se sumnja saučestvovao u više krivičnih djela, među kojima je i zlostavljanje,  podmetanje dokaza, pomaganje učiniocu u izvršenju i prikrivanju krivičnog djela i pomaganje u bjekstvu u kojem je Ćatović bio više od 5 sati.

Podsjetimo, Ćatović i Kolić su kazali da ne poznaju ni Pavkova ni Lazića. S druge strane Lazić je kazao da je Pavkov sa Ćatovićem razgovarao i nekim “zaostalim stvarima” što ukazuje da se poznaju od ranije. Državljanin Srbije je kazao i “da nisu došli u Bijelo Polje da ubiju”.

„Zar bi ja i moj pokojni drug Željko došli da ubijemo Ćatovića sa palicama i biber sprejom,zar bi jedan pripadnik Jedinice za specijalne operacije dozvolio sebi da priđe na tako kratko rastojanje puca i promaši i još usput prska biber sprejom.Međutim ovde se ne radi o tome da je neko pokušao likvidaciju kako tvrdi policija i tužilaštvo već o dogovoru njih dvojice da se nađu i razgovaraju o nekim svojim zaostalim stvarima a što će se u toku postupka kod suda  i dokazati.“, naveo je između ostalog Lazić u ranijem pismu VDTu.




 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.