Kako provesti vikend u Crnoj Gori?
Lovćen

National Geographic

Kako provesti vikend u Crnoj Gori?

Iako još nije mainstream turizma, Crna Gora sigurno nije ni “ispod radara” – malena balkanska zemlja sve je popularnija, a posebno među bogatom klijentelom, piše britanski National Geographic.

Kako je naveo autor teksta Jo Fletcher-Cross, Crna Gora je spoj planina i obale između kojih se nalaze prelijepi gradovi i tvrđave, zajedno sa vrhunskim hotelima i mjestima na kojima se mogu usidriti skupocjene jahte.

Luksuzna marina Porto Montenegro u Tivtu, na primjer, otvorena je 2016. i reklamirana kao „novi Monako“.

Danas nudi mnogo butika, restorana i barova koji će zadovoljiti bogatu klijentelu.

Ali, Crna Gora je mnogo više od samo još jedne lokacije za super bogate – njene jadranske plaže su izuzetno lijepe, planine veličanstvene, mediteranska klima vrlo prijatna, a gradovi prepuni istorijskih znamenitosti.

Crna Gora je država gdje vrela popodneva lakše prođu sa prijateljima u kafani, a restorani se odlikuju jelima od svježe, domaće morske hrane i poznatim jelima sa šmekom italijanske kuhinje.

Crnogorskoj ponudi doprinijeće i otvaranje poznatog One&Only hotela u okviru kompleksa Portonovi u Herceg Novom. Do tada, kako navodi autor teksta, turisti bi trebalo da uživaju u prirodnim čarima Crne Gore kao što je plovidba Skadarskim jezerom, kupovina domaćeg meda na lokalnim sajmovima, ali i kotorska UNESCO zastićena kulturna baština. On je opisao i šta bi, ukoliko ste u Crnoj Gori, kao turista morali uraditi kako bi našu državu što bolje doživjeli.

35172057934567727a408b

Budva

Prvi dan: Budva i Sveti Stefan

Jutro

Budva, osnovana u petom vijeku prije nove ere, najstariji je grad na crnogorskom primorju. Šetnja pločnikom do Starog Grada, prolazak pored lokalnih ribara koji prodaju jutrošnji ulov – savršen je način za početak dana. Popločane ulice budvanskog Starog Grada isprekidane su predivnim dvorištima. Posjetite i Citadelu, koja postoji još od 19. vijeka iz doba austrijske okupacije. Popnite se do najviše tačke i uživajte u veličanstvenom pogledu na more. Ne propustite i posjetu biblioteci gdje možete saznati sve o istoriji ovih krajeva.

Popodne

Prošetajte stazom do plaže Mogren, koja se nalazi na 15 minuta od Starog grada. Tu ćete naići i do malog tunela koji povezuje dvije plaže. Ležaljke su skupe, ali nisu obavezne – možete samo ležati na pjesku.
Za ručak odaberite bilo koji od restorana, a preporuka je Stari grad, koji se nalazi između gradskih zidina i plaža i nudi odličnu morsku hranu i domaće crnogorsko vino.

Veče

Smješten na ostrvu, nekoliko kilometara od Budve, Sveti Stefan je predivan spoj srednjovjekovnih kamenih vila. Hotel “Aman” koji se ovdje nalazi dostupan je samo gostima, ali stolove na terasi mogu rezervisati i nerezidenti. Izuzetno crnogorsko vino nudi se uz jela napravljena od domaćih proizvoda, poput mladog kozijeg sira. Večera tik uz more, a u daljini svijetla Budve.

4965657af186b9092c7a96976ffe881cXL

Skadarsko jezero

Drugi dan: Virpazar i Skadarsko jezero

Jutro

Skadarsko jezero je veliko, slatkovodno jezero koje čini prirodnu granicu Crne Gore i Albanije. Željeznička stanica je udaljena oko kilometar od centralnog mjesta, Virpazara (moguće je ugovoriti i taksi), a linija ide od primorskog grada Bara do glavnog – Podgorice. Vozovi su prilično klimavi i ne naročito pouzdani, ali vrlo jeftini. Virpazar ima nekoliko manjih hotela, a tu je i priličan broj soba za iznajmljivanje. Prošetajte gradićem kako bi vidjeli impresivan spomenik u znak sjećanja na komunistički ustanak protiv italijanskih fašista u julu 1941. Postoji nedjeljna pijaca – pazar po čemu je mjesto i dobilo ime (Virpazar znači “živahna pijaca”), koja se organizuje svakog petka i gdje možete naći povrće, vino , med i druge lokalne proizvode.

Popodne

Najbolji način da vidite Skadarsko jezero je izlet brodom. Nekoliko kompanija nudi razna krstarenja tradicionalnim crnogorskim drvenim brodićima. “Kingfisher” tako krstari dva sata u pravcu Albanije prolazeći pored tvrđave sagrađene radi zaštite od Turaka prije 300 godina. Dok čamac prolazi uskim kanalom i provlači se kroz trsku, vidite ptice koje lete na površini jezera. Na otvorenoj vodi je moguće uočiti preko 281 vrsta ptica, uključujući pelikana. Čamac se zaustavlja na mirnom mjestu, okružen obroncima borove šume, a oni hrabriji mogu se rashladiti plivajući u jezeru.

Veče

Nema previše mjesta za jelo u malenom Virpizaru, a na meniju je slična hrana. Restoran “Silistria” je najinteresantniji. Napravljen je u replici drvenog čamca koji su kralju Nikoli dali Turci u 19. vijeku, i zauvijek usidren u blizini glavnog trga. Služi meso sa roštilja i jezersku ribu, uključujući šarane i endemike. Nakon večere na brodu, u nekom od barova na trgu svratite na piće. Mjesto ima nekoliko malih hotela, kao i privatne apartmane poput “Draga`s rooms”. Nalaze se na par minuta hoda od glavne ulice i nude jeftin smještaj, terasu sa pogledom na jezero i srdačnu dobrodošlicu. Uzmite čepiće za uši: noću vas budi hor žaba.

2a14beb1aee2d71c6fecb12f25c690f7L

Kotor

Treći dan: Kotor

Jutro

Ujutro vas bude zvona sa mnogobrojnih kotorskih crkvi. Stari grad je mukotrpno vratio staru slavu nakon oštećenja u zemljotresu 1979. Posjetite ga ujutro, prije početka gužvi. Na blagom jutarnjem suncu, u baštama kafića možete doručkovati u miru. Kotorom su vladali Rimljani, Mlečani i Austrijanci i svi su ostavili svoj trag. Vrijedi zalutati uličicama koje su poput lavirinta, sa puno trgova prekrivenih elegantnim zgradama. Potražite katedralu Svetog Trifuna – srednjevjekovnu katoličku građevinu sagrađenu 1166. na temeljima crkve iz devetog vijeka.

Popodne

Najljepši vidikovac naći ćete na vrhu gradskih zidina: pogled koji, ipak, treba zaslužiti i doći do njega. Cik cak serpentine vas vode ka planini koja se uzdiže iznad Bokokotorskog zaliva – ima 135o stepenica do samog vrha. Radove na zidinama započeli su Mlečani 1420., ali su tek 400 godina kasnije. Ponesite vodu, uspon je težak a nemate gdje da je kupite tokom penjanja. Nakon silaska, vrijeme je za hladno pivo – “Old Tovn Pub” je idealno mjesto. Nešto manje energije potrebno je za posjetu kotorskom Muzeju mačaka. Čudno malo mjesto napravljeno u čast omiljene gradske životinje, ima dvije sobe prepune predmeta povezanih sa mačkama.

Veče

U Kotoru nema ludog noćnog provoda, ali ima puno sjajnih barova. Vinski bar “Bokun” je cool mesto koje nudi zanimljiv izbor domaćih vina, kao i zakuske, uz živu muziku vikendom. Caffe “Bandiera” ima i živu muziku i živu atmosferu, kao i dobro, jeftino pivo. Jedite u restoranu “Pržun” koji se nalazi na atraktivnoj kaldrmi. Ima dobru morsku hranu i ljubazno osoblje. Ako želite provod, uputite se u “Maksimus”. Ovaj noćni klub najveći je u Crnoj Gori i dovodi zvučna DJ imena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.