EU će biti kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu njene članice
Andrej Nikolaidis

EU će biti kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu njene članice

Evropska Unija (EU) biće kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu njene članice, ocijenjeno je na konferenciji "Literatura i istorija, Evropa" i poručeno da Evropa nije zanimljiva bez zemalja tog regiona.

Na konferenciji u Budvi, koju je organizovala fondacija Konrad Adenauer, pisac Andrej Nikolaidis rekao je da je za Crnu Goru loša vijest zastoj u pridruživanju balkanskih država EU, jer ono što se desilo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, tiče se svih zemalja Zapadnog Balkana, koje žele da postanu članice EU.

Najvažnija stvar za Crnu Goru je, smatra Nikolaidis, da u njoj ne pobijedi euroskepticizam, jer crnogorski građani i političke elite ne trebaju da postanu takvi i da dignu ruke od procesa pridruživanja EU.

"Ne zbog same EU, već zbog društvenih vrijednosti koje članstvo u EU podrazumijeva", rekao Nikolaidis, prenosi MINA:

Prema njegovim riječima, proces sticanja nezavisnosti Crne Gore nije bila stvar nacionalnog romantizma.

"Tu se nije radilo samo o nezavisnoj državi, već o čitavom paketu koji je podrazumijevao, nezavisnu Crnu Goru kao članicu NATO-a i EU", kazao je Nikolaidis.

Kako je naveo, čitav zamišljeni projekat o evropskim integracijama, nije priveden kraju, jer je Crna Gora za sada samo članica NATO-a.

Nikolaidis smatra da je članstvo Crne Gore u EU bitno i zbog društvenih vrijednosti koje ono može da pruži građanima.

"Jer cilj su zapravo vrijednosti slobodnog i demokratskog društva, odnosno čitav paket koje nudi članstvo u EU", istakao je Nikolaidis.

Direktor fondacije Konrad Adenauer Norbert Bekmen Dirkes kazao je da odluka predsjednika Francuske Emanuela Markrona o stavljanu veta na početak pregovora o pristupanju EU, Sjeverne Makedonije i Albanije, nije dobra ni za Crnu Goru i Srbiju.

"Ova odluka je iznenadila mnoge učesnike u diskusiji o budučnosti Evrope i evropskog proširenja, i ona definitivnio nije korak naprijed kada se radi o integraciji Zapadnog Balkana", naveo je Bekmen Dirkes.

On je rekao da Evropa nije zanimljiva bez zemalja Zapadnog Balkana jer je ona zamisliva samo zajedno a ne odvojeno.

Stalni zamjenik njemačkog ambasadora u Crnoj Gori Kristof Breunig, kazao je da o Evropi treba razgovarati iz šireg pristupa, a ne samo iz ekonomskog i političkog.

On je istakao da poslednji događaji koji su se dogodili unutar EU, neće uticati na prestanak pružanja podrške Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

"Zapadni Balkan je jako bitan za nas, a Crnoj Gori ćemo kao i do sada nastaviti da pružamo podršku ka njenom članstvu u EU", naveo je Breuing.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.