Neodoljiva torta od karamele za ljetnje dane!
Foto: Screenshot

Recept

Neodoljiva torta od karamele za ljetnje dane!

Ovaj recept nije previše komplikovan, ali vam treba malo strpljenja da polako pečete tortu kako bi sloj od sira ostao savršeno kremast!

Sastojci:

(za karamel sos)

- 200g šećera

- 70g putera

- 125ml slatke pavlake

- supena kašika brašna

(za koricu)

- 100g keksa po izboru

- 50g putera, otopljenog

- supena kašika braon šećera

(krem)

- 300g kremastog neslanog sira

- 50g žutog šećera

- dvije supene kašika brašna

 - 100ml pavlake

- dvije kafene kašike arome vanile

- 3 jaja

Stavite šećer da se topi. Kada se kristali šećera u potpunosti otope, dodajte putera i miješajte. Kada se otopi, sipajte i pavlaku i miješajte.

Treba da dobijete kremasti sos bez grumuljica. Odvojite 250ml sa strane za preliv, a ostalo umiješajte s malo brašna.

Sameljite keks pa umiješajte sa šećerom i otopljenim puterom. Sipajte u pleh za pečenje i pritisnite. Stavite da se peče 10 minuta na 180 stepeni.

Izvadite i sačekajte da se malo ohladi pa prelijte sa karamel sosom pomešanim s brašnom. Rasporedite ravnomjerno i ostavite sa strane.

Smanjite temperaturu na 150 stepeni.

Umutite krem sir, šećer i brašno. Polako dodajte pavlaku i vanilu, pa i jaje jedno po jedno. Sipajte preko korice s karamelom.

Pleh u koji ste staviti sve sastojke stavite u veći pleh koji je napunjen do pola s toplom vodom.

Pecite oko sat i 40 minuta. Potom isključite rernu, ali ostavite kolač unutra. Posle pola sata možete otvoriti vrata i ostaviti još pola sata. Tako će torta biti kremasta ali ispečena.

Ostavite da se ohladi, pa prelijte preko s karamel sosom. Bilo bi dobro da bar sat vremena bude u frižideru da se lijepo stvrdne i ohladi. Idealno bi bilo da odstoji preko noći.

Možete ukrasiti sa lješnicima ili komadićima karamele.

Prijatno!

Izvor:N1 Beograd

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.