Popaj je bio u pravu, spanać povećava mišićnu masu
ilustracija

Popaj je bio u pravu, spanać povećava mišićnu masu

Legendarni lik iz crtića Popaj povećavao je mišiće jedući spanać, a njemački naučnici dokazali su da je to istina.

Naučnici berlinskog univerziteta i Svjetska antidoping agencija (WADA) objavili su prošle nedelje da hemikalija hidroksiekdison iliekdisteron, koja se nalazi u povrću povećava snagu sportistima i da bi trebalo da bude zabranjen kao doping.

Po studiji, sportisti u treningu koji su deset nedelja dobijali hidroksiekdison putem dodatka hrani, bili su triput jači od onih koji su trenirali s placebom.

"Očekivali smo da ćemo vidjeti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika", rekla je berlinska profesorka Marija Par.

Mnogo vrsta povrća sadrži hidroksiekdison, ali spanać je među njima najpoznatiji.

Ekdisteron ili hidroksiekdisonje steroidni hormon koji je sličanljudskim androgenima poput testosterona.

Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost produžetka tjelesne ravnoteže i smanjenja ćelijskog stresa. Sportistima je zanimljiv jer povećava retenciju dušnika i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

Naučnici su dosad sproveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da: povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizuje nivoe šećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultira konstantnim osećajem visoke energije, podstiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprječava visoke nivoe šećera u krvi i visoke nivoe insulina, ima jaka protivupalna svojstva, smanjuje visoke nivoe kortizola, povećava sportsku izvedbu povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istodovremeno povećava brzinu i snagu.

Popajev lik nastao je 1929. godine. 

"Možda su oni tada već znali nešto što smo mi tek morali da dokažemo", rekla je Par.

Naučnici su savjetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci.

Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.

Hina/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.