U Prijedoru poplavljeno 400 kuća, situacija jutros znatno bolja
Foto:Tanjug/AP

U Prijedoru poplavljeno 400 kuća, situacija jutros znatno bolja

U BiH se i dalje bore sa majskim obilnim padavinama koje su izazvale izlivanje rijeka zbog čega su uvedene vanredne situacije i odbrane od poplava.

Najkritičniji je grad Prijedor, i područje oko njega, gdje je pod vodom 1.350 domaćinstava, dok je poplavljeno oko 400 kuća, stvoreno je šest klizišta, a porušen je i pješački most preko rijeke Sane u Donjoj Dragotinji, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da će oštećenja na ostalim infrastukturnim objektima biti naknadno utvrđena. On je naveo da je vodostaj Sane sinoć bio 446 centimetara ili za 50 centimetara manje nego prije dva dana, ali da je Štab za vantredne situacije na sjednici donio odluku da vanredna situacija, koja se proglašava na koti od 460 centimetara, ostane i dalje na snazi kako bi što efikasnije bio očišćen teren nakon povlačenja vode.

Takođe, 104 domaćinstva u naselju Raškovac od utorka ujutro nema struju zbog toga što je poplavljena trafostanica.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Nebojša Miljuš najavio je da će vatrogasci pokušati da ispumpaju vodu iz te trafostanice kako bi domaćinstva dobila struju, ali je napomenuo da je riječ o velikoj količini vode.

Šef Odseka za civilnu zaštitu Dušan Vranješ rekao je Anadoliji da je situacija na području grada Prijedora jutros  znatno bolja u odnosu na prethodni dan, a vodostaj rijeke Sane trenutno iznosi 415 centimetara, što je ispod kritičnog nivoa.

1241832205cdd0011c0189523961253v4big

Foto:Tanjug/AP

"Možemo reći da je situacija na području grada Prijedora znatno bolja i poboljšana u odnosu na prethodni dan. Tokom noći je došlo do pada vodostaja rijeke Sane koji trenutno iznosi 415 centimetara i on je ispod kritičnog nivoa. Takođe, i vodostaji ostalih rijeka su ispod kritičnog nivoa", izjavio je Vranješ za AA.

S obzirom na smanjen nivo padavina i povoljna meteorološka predviđanja očekuje se da će i u daljnjem periodu doći do pada vodostaja rijeke Sane. 

"Usljed smanjenja nivoa vodostaja kod određenog broja stambenih objekata u kritičnim zona došlo je do povlačenja plavnih voda tako da je još uvijek značajan broj objekata u ovim zonama još uvijek poplavljen", istakao je Vranješ.

Određeni broj objekata u naseljima Tukovi, Gomjenica, Raškovac, Brezičani i Bišćani i dalje je pod vodom.

"Određeni broj objekata je još uvijek vodom. Sada su veći problem podzemne vode. Naše procjene govore da je oko polovine objekata, koji su bili zahvaćeni poplavama, oslobođeno i da je omogućen pristup tim objektima", rekao je Vranješ. 

Konstatovao je da je prohodnost na svim magistralnim i regionalnim putevima obezbijeđena. 

"Još uvijek se otežano odvija saobraćaj na lokalnim putevima u poplavljenim područjima. Imamo problem sa snadbijevanjem strujom u naselju Raškovac", pojasnio je Vranješ.

Jutros je, kako je kazao, održan i Štab za vanredne situacije na kojem je razmatrano postojeće stanje.

Među odlukama sa Štaba je i da se sada radi na ispumpavanju vode iz stambenih i poslovnih objekata na poplavljenom području. 

"Da se od strane komunalnog preduzeća i doma zdravlja počne s čišćenjem i higijenizacijom objekata zahvaćenim poplavama", izjavio je Vranješ za AA. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.