U Crnoj Gori godišnje 30 napada na ljekare
Foto: Ilustracija

Ljekarska komora

U Crnoj Gori godišnje 30 napada na ljekare

Ljekarska komora pripremila je uputstvo za ljekare i medicinske radnike koji pretpre nasilničko ponašanje. Uputstvo sadrži prijavu nasilja nad doktorima medicine, koju treba da pošalju stručnoj službi tog etičkog tijela kako bi bili zaštićeni od napada, a napadači sankcionisani.

Iz Ljekarske komore navode da ljekari i drugo medicinsko osoblje brinu o zdravlju stanovnika i da nasilno ponašanje ne samo da ugrožava ljekare već i sve građane kojima je potrebna pomoć.

Prema istraživanjima ljekarskih komora iz regiona, čak 15 odsto ljekara prijavilo je fizičko nasilje na radnom mjestu, dok crnogorski ljekari godišnje prijave oko 30 takvih slučajeva, piše Dan.

"Iz toga razloga smatramo da je neophodno da se preduzmu hitne mjere u cilju prevencije i suzbijanja nasilja nad ljekarima i ostalim medicinskim osobljem. Komora je postavila obrazac za prijavu pretrpljenog nasilničkog ponašanja (obrazac se nalazi na stranici 'prijava nasilja nad doktorima medicine'), koji članovi Komore i drugo medicinsko osoblje mogu ispuniti i poslati stručnoj službi Komore na imejl adresu: [email protected]. Nakon dostavljene prijave, Komora će u dogovoru sa žrtvom nasilja preduzeti sve neophodne pravne mjere protiv počinioca", navode iz Ljekarske komore.

Iz Ljekarske komore poručuju da se odlukom da se prijavi nasilni događaj pomaže ljekarskoj instituciji da na osnovu dobijenih statističkih podataka o učestalosti nasilja nad doktorima u zdravstvenim ustanovama, predlaže preventivne mjere i insistira na njihovom uvođenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.