Ko je masakrirao i mučio Željka Pavkova do smrti?
Pavkov zvjerski mučen nakon ranjavanja?!

Počinje suđenje Ćatoviću, traži se dopunsko vještačenje

Ko je masakrirao i mučio Željka Pavkova do smrti?

Pred Višim sudom u Bijelom Polju za 19.april je zakazano suđenje Bjelopoljcu Elvisu Ćatoviću koji se tereti za ubistvo Željka Pavkova i pokušaj ubistva Ljubomira Lazića, oba državljani Srbije u pucnjavi koja se prošle godine dogodila u naselju Potkrajci.UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Kako Tužilaštvo tokom istrage nije utvrdilo ko je poslije ranjavanja mučio Pavkova i istom nanio povrede u predjelu glave, niti se bavilo činjenicom da je Pavkov nakon ranjavanja bio živ najmanje 30 minuta tokom kojih je po svjedočenju komšija dozivao u pomoć, dok je, kako se sumnja mučen od strane više lica, na bjelopoljskom Višem sudu će biti zadatak da utvrdi da li bi Pavkov preživio da je Hitna pomoć blagovremeno kontaktirana, u kojoj mjeri je mučenje ubrzalo njegovu smrt i ko su lica koja su isto izvršila.

Prema pouzdanim saznanjima portala Kodex, tokom postupka biće zatraženo dopunsko vještačenje o ovim činjenicama, odnosno ispitaće se detaljno povrede Pavkova i stvarni uzrok  smrti jer je, kako saznajemo od izvora bliskih istrazi više svjedoka potrvdilo da je nakon ranjavanja bio živ i dozivao pomoć. 

Nakon što je ranjen od strane Ćatovića, u ležećem položaju ispred njegove kuće dozivao je u pomoć. Sudeći po obdukcionom nalazu Kliničkog centra Crne Gore prvi su do njega stigli njegovi mučitelji. Povrede Pavkova pokazale su da je mučen, udaran i davljen koja tortura je ubrzala krvarenje i uzrokovala smrt.

Oderotine i podlivi na tijelu Pavkova nedvosmisleno ukazuju da je mučen, da su mu nanijetu udarci tupim predmetom u predjelu glave, što je ubrzalo krvarenje i usled čega je nastupila smrt.

5cadd2253ec846a9bc03700b0a0a0a675c69d946b72048c2b7bd76db0a0a0a67kombpreviewOrgpreviewOrg

Podlivi  i rane na glavi Pavkova (usne pune krvi,rane na nosu i bradi, podlivi na jagodicama) pokazuju da je udaran vjerovatno pesnicama,nogama, pištoljem...

"U predjelu nosne piramide, nešto sa desne strane, na više mjesta, crtasto, u dužini do 1 cm i ovalno, u desnom jagodičnom predjelu, ovalno, u promjeru  2,5 x 2 cm, neposredno iznad desne polovine  gornje usne , mrljasto i na desnoj polovini brade, na više mjesta, ovalno, do promjera 1x1 cm, koža je lišena natkožice, ogoljela kožica suva, mrkocrvenkasta.", stoji u obdukcionom nalazu.

Obudkcija je potvrdila da su Pavkovu zadati udarci.

"Povrede opisane pod tačkom 5 obukcionog nalaza su posledica dejstva tupine mehaničke sile.", stoji u obudkcionom nalazu.

Vapaje Pavkova čule su komšije koje su pozvale Hitnu službu ali i policiju.

Prema izjavi svjedoka, među kojima je i srodnik Elvisa Ćatovića, na licu mjesta prije dolaska policije je bio Safet Sako Kolić. U prilog ovome govore i njegovi telefonski razgovori sa Ćatovićem kobne noći, i to oko desetak minuta nakon događaja. On je, kako tvrdi izvor, pokupio automobilom Ćatovića iz jedne obližnje kuće odakle su se uputili ka licu mjestu gdje je ležao ranjeni Pavkov. I brat Ćatovića je takođe tužiocu ispričao da je čuo da ovaj sa nekim razgovara ispred kuće.

Da je bio na licu mjesta, potvrdio je i sam Kolić u izjavi pred tužiocem u kojoj je detaljno opisao položaj ranjenog Pavkova. Nejasno je koji je motiv njegovog prisustva na mjestu zločina ako se već pouzdano zna da ni on nije slučaj prijavio policiji niti je pozvao hitnu pomoć.

"Zapazio sam lice koje je ležalo na putu, na njemu sam zapazio da ima tamnu odjeću, da ima patike na nogama planinarske. Pete od patika bile su okrenute prema kući a dio na kojem su pertle bio je okrenut prema suprotnoj strani, prema kukuruzu. Dva crna predmeta koja sam zapazio na putu ne znam na kojoj udaljenosti su bila udaljena u odnosu na lice koje je ležalo na putu... Vidio sam još plavu kapu i par rukavica koje su po meni bile skupljene i nalazile su se odmah pored lica koje je ležalo a kapa  je od rukavica bila dalja možda pola metra.", naveo je između ostalog Kolić što je zapažanje nekog ko se morao naći neposredno iznad ili pored samog Pavkova, posebno ako se ima u vidu da je bila noć. Napomene radi, policija tokom vršenja uviđaja obezbjeđuje lice mjesta i u širokom krugu pristup istom je zabranjen.

Pištolj VZOR podmetnut pored tijela Pavkova?

Kolić, kao ni drugi svjedoci u svojim izjavama nijesu naveli da su primijetili pištolj sa prigušivačem marke VZOR, istog kalibra i iste marke koji je pronađen kod Ćatovića, a koji je prema saopštenju policije pronađen pored Pavkova. Nalaz parafinske rukavice je pokazao da Pavkov nije pucao.  

Parafinska rukavica pokazala je da ni drugi državljanin Srbije, Ljubomir Lazić koji je takođe bio teško ranjen i preživio zahvaljujući naporima ljekara bjelopoljske bolnice i KCCGa, nije pucao iz vatrenog oružja. Uz to, u policijskoj prijavi Lazić se sumnjiči da je pucao na Ćatovića iz pištolja marke VZOR, dok u optužnici stoji da je pucao iz pištolja NN marke.

Podsjetimo, Lazić je u pismu VDT-u Ivici Stankoviću, ukazao na ove i druge propuste tokom istrage. Zatražio je od VDTa pomoć jer je optužen da je pucao iz pištolja kojeg nema i pucao bez da su mu na ruci pronađene čestice nakon navodnog ispaljivanja projektila.  Zatražio je i istragu o mučenju Pavkova ali i zaštitu jer je i sam bio žrtva torture.

Lazić je u pismu VDT-u  opisao kako su, dva lica, Kolić i Ćatović jurila ranjenog i sa crnim pasatom karavanom sustigla u blizini magistrale, ali su u tom momentu naišla kola hitne pomoći  i spasila mu život.

Podsjetimo, nakon toga Ćatović se dao u bjekstvo, kako se sumnja uz pomoć Kolića čiji je zaposleni što ukazuje da je ovaj drugi saučestvovao i izvršio više krivičnih djela.Ćatović se sam prijavio nakon 5 sati, što je kako se sumnja, bilo dovoljno vremena da po instrukcijama Kolića, usaglasi priču za istražitelje kako bi usmjerili istragu u pogrešnom pravcu. Ćatović je nakon višesatnog bjekstva zatražio ljekarsku pomoć u Hitnoj službi zbog rane za koju je kazao da je od metka. Ljekari nijesu potvrdili da je riječ o prostrelnoj rani već zvanično konstatovali da je riječ o lakšoj površinskoj rani, ogrebotini.

Nije poznato gdje je Ćatović boravio satima nakon pucnjave,  ali je očigledno da je tokom tog perioda pripreman po njih najbolji scenario koji bi ukazao da se radi o obračunu, odnosno samoodbrani.

Lazić, s druge strane, je u pismu Stankoviću naveo da je Pavkov sa Ćatovićem razgovarao o "nekim zaostalim stvarima i da nisu došli nikog da ubijaju sa biber sprejevima" što ukazuje da su se ipak poznavali od ranije i da su imali neke neraščišćene račune. Kako su ranije objavili mediji pozivajući se na informacije iz MUPa Srbije, Pavkov i Lazić su u Bijelo Polje došli da "dogovore" isplatu duga koji Ćatović ima prema grupi sa kojom je radio. Druge nezavnične informacije govorile su da je Ćatović u sukobu sa jednom kriminalnom grupom iz Novog Sada koja se bavi švercom, uglavnom ukradenih automobila. Pouzdani izvor Kodexa, podsjetimo, je otkrio i da je Ćatović preko rođaka duže vremena dobijao prijetnje od lica sa kojim se sukobio dok je radio u Njemačkoj.

Kolić i dalje na potjernici Švajcarske 

Sva navedeno ukazuje na sumnju da je Safet Sako Kolić u ovom slučaju učestvovao u podmetanju dokaza, pomaganju učiniocu u izvršenju i prikrivanju krivičnog djela i pomaganje u bjekstvu. 

5b27defc2b984438a3044c1d0a0a0a6759e4bffafc04401e8a4030e10a0a0a67sk236999preview1preview

Kolić sa saradnicima, foto:Facebook

Kolić je inače,više puta osuđivan, višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela i lice koje potražuju organi Švajcarske nakon bjekstva iz tamošnjeg zatvora u kojem je bio zbog počinjenih na desetine provala i krađa. Nacionalna potjernica te zemlje prepreka je ovom Bjelopoljcu za putovanja u zemlje u EU, koja bi ga koštala slobode. Zbog provala i krađa pravosnažno je osuđivan i u Njemačkoj. Javnost je prije više od godinu ostala šokirana nakon objelodanjivanja podataka i izjava komšija da je Kolić stambenu zgradu, novcem sumnjivog porijekla, sagradio na nekadašnjem groblju u naselju Rasadnik, skrnaveći posmrtne ostatke preminulih. Od mladih dana prepoznat kao čovjek sklon porocima, bahatom ponašanju i prijekoj naravi danas se predstavlja kao čovjek posvećen vjeri ali, s obzirom na napade i na svjetovna lica, bez uvažavanja prava i života drugih. 

Ćatović pretučen u zatvoru?!

Ćatović je zbog ubistva i pokušaja ubistva državljana Srbije u pritvoru od avgusta prošle godine. Prema pouzdanim informacijama portala Kodex, u bjelopoljskom zatvoru je bio na meti više fizičkih napada. 

"Ćatović je prebijen od strane više lica koja je ranije špijunirao. Zbog napada je tri puta premještan u druge ćelije",ispričao je izvor koji dodaje da se ovaj zatvorenik nalazi u psihičkom rastrojstvu i pod antidepresivima.

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.