Perović: I ovaj pokušaj da Rusija ima izlaz na toplo more biće neuspješan kao svi prethodni

Perović: I ovaj pokušaj da Rusija ima izlaz na toplo more biće neuspješan kao svi prethodni

Komentarišući navode koje je novoizabrani srpski premijer izrekao tokom obračuna s opozicijom u Skupštini Srbije, Perović primjećuje da već duže vrijeme svjedočimo nasrtajima velikodržavne srpske politike na Crnu Goru.

Izjava novoustoličenog predsjednika srpske vlade Miloša Vučevića da bi se „Srbija, da sada ima izlaz na more, jer je izgubila Crnu Goru, lakše borila za Kosovo“ predstavlja još jedan u nizu otvorenih nasrtaja na crnogorski suverenitet i teritorijalni integritet koji će proći kao i svi prethodni pokušaji zvaničnog Beograda da Rusiji obezbijedi izlaz na toplo more, ocijenio je crnogorski diplomata i ambasador Željko Perović.

Komentarišući navode koje je novoizabrani srpski premijer izrekao tokom obračuna s opozicijom u Skupštini Srbije, Perović primjećuje da već duže vrijeme svjedočimo nasrtajima velikodržavne srpske politike na Crnu Goru.

- Ta politika je osnovni remetilački faktor na cijelom Balkanu, a prvi u tom udaru su Crna Gora, Kosovo i Bosna i Hercegovina – naveo je ambasador Perović u izjavi za Pobjedu.

,,SRPSKO MORE“

Vučević je tokom polemike u Skupštini kazao da je potpisanim Beogradskim sporazumom sa Havierom Solanom i Milom Đukanovićem izgubljen izlaz na more.

-Izgubili smo Crnu Goru, organizovali ste miting za Kosovo, gdje su se krale patike, hoćete sa ovima zajedno koji priznaju genocid u Srebrenici… Da danas imamo izlaz na more, mnogo bismo lakše dobijali ono što treba da dobijamo. Lakše bismo se borili za Kosovo, vi ste predali i Crnu Goru i pokušali da predate Kosovo i u dobroj mjeri to učinili. Nemojte nama držati moralne pridike jer nemate prava na to i neka vječno živi Srbija - rekao je Vučević.

Perović ističe da je osnovni i krajnji cilj srpskog nacionalizma upravo Crna Gora koja predstavlja krunu svih njegovih dosadašnjih poraza.

- Jasno je da se želi spriječiti put Crne Gore ka Evropskoj uniji. To najbolje možemo vidjeti kroz trenutne aktivnosti vezane za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i prijem Kosova u Savjet Evrope. Srpski nacionalizam i velikodržavna politika zvaničnog Beograda na svaki način pokušavaju da spriječe Crnu Goru da glasa onako kako treba, odnosno za rezoluciju, jer je na to obavezuje Odluka Skupštine Crne Gore i odluke Međunarodnog suda pravde iz Haga, a posebno moralna vertikala u odnosu na ono što se desilo u Srebrenici – navodi Perović.

Sagovornik Pobjede smatra da se Vučević svojom izjavom u Skupštini Srbije samo pridružio sve učestalijim nastupima srpskih državnih istoričara, poput Čede Antića i Aleksandra Rakovića, i njihovim neskrivenim nasrtajima na suverenitet i teritorijalni integritet Crne Gore.

- Mislim da će im i ovaj pokušaj proći kao i svi prethodni da Rusiji obezbijede izlaz na topla mora – zaključio je Perović.

Navode Vučevića osudili su juče i visoki funkcioneri Liberalne partije. Lider te stranke Vatroslav Belan ocijenio je, u objavi na platformi Iks, kako bi izjava novog srpskog premijera „služila samo za sprdnju da u Crnoj Gori vlast ne čine oni koji raportiraju Vučeviću i njegovom šefu i koji su na zadatku vraćanja Crne Gore nedosanjanoj 'Velikoj Srbiji'“.

- Dok nam se premijer (Milojko Spajić) bavi investicijama – naveo je Belan.

Iako je izjava Vučevića „smjehotresna“, Belana ipak zabrinjava to što će, kako je rekao, još jedna generacija potrošiti život na velikodržavne snove beogradske političke i crkvene elite.

- Šteta što Vučević i velikosrpska Co. na Zapadnom Balkanu nikako da nauče da Crnu Goru niko nije predao, niti će se Crna Gora predati. Posebno ne njima - poručio je Belan.

Potpredsjednica Liberalne partije i odbornica u nikšićkom parlamentu Jelena Marković primjećuje, u reagovanju na navode Vučevića, kako se na njegove riječi nije osvrnuo nijedan zvaničnik crnogorske vlasti.

Ona poručuje da je nakon izjave Vučevića jasno da je cilj Srbije izlazak na Jadransko more preko Crne Gore.

- EU i SAD sve ovo vide, ali iz nekog razloga vrlo blago reaguju prema Srbiji... Zato se falsifikuju i prisvajaju crnogorska istorija i kultura da bi, sa njihovim medijskim falsifkovanjem istorijskih činjenica, ostvarili svoj cilj. Pozivam NATO i zemlje Kvinte, a posebno gospodina Stoltenberga (generalni sekretar NATO) da konačno jasno izađe sa planom zaštite Crne Gore kao članice Alijanse i da jasno prezentuje i zaštiti države Zapadnog Balkana od otvorenih prijetnji i pretenzija od strane Srbije i uticaja od Rusije, da poslije ne bude kasno, jer je Crna Gora već napadnuta država i spolja i iznutra - zaključila je Marković.

Iz vrha crnogorske države - od premijera Spajića i ministara u Vladi Crne Gore, do predsjednika države Jakova Milatovića – nije bilo komentara na Vučevićevu imperijalističku objavu.

Spajić čestitao Vučeviću: Radujem se zajedničkom radu

Premijer Crne Gore Milojko Spajić sinoć je čestitao Milošu Vučeviću na izboru za novog predsjednika Vlade Srbije.

On je kazao kako se „raduje zajedničkom radu na jačanju bilateralnih odnosa i regionalne stabilnosti“.

- Stabilnom i naprednom Zapadnom Balkanu je mjesto u Evropskoj uniji. Jačanje ekonomije i priključivanje jedinstvenom tržištu EU su ciljevi od zajedničkog interesa koje ćemo zajedno dostići - poručio je Spajić.

Borovinić-Bojović se raduje što je na čelu Vlade Srbije ,,čovjek iz Kuča“

Izbor na funkciju predsjednika Vlade Srbije Milošu Vučeviću je među prvim zvaničnicima iz Crne Gore čestitala predsjednica Skupštine glavnog grada Jelena Borovinić-Bojović, koji je tom prilikom ocijenila kako je „nama u Crnoj Gori posebno drago što je na čelo Vlade Srbije došao čovjek porijeklom iz naših krajeva“.

- I to baš iz Kuča, kao teritorije glavnog grada Podgorice. Želim da Vas uvjerim da ćete u Podgorici u svakom trenutku moći da nađete prijatelje i saradnike spremne da zajedno sa Vama rade za dobrobit građana i građanki Crne Gore i Srbije, kao i cijelog regiona - poručila je Borovinić-Bojović.

Izbor na funkciju Vučeviću je čestitao i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, poručujući mu kako će u njemu „uvijek imati iskrenu i bratsku podršku“.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.