Foto: NVU Art 365

"Uhvati film Montenegro" održan u Kotoru

Prvi međunarodni filmski festival na temu invalidnosti ,,Uhvati film Montenegro” održan u Kotoru.

Festival ,,Uhvati film Montenegro”na kojem je prikazano 20 filmova autora iz cijelog svijeta na temu invalidnosti, ali i filmova čiji su autori, glumci, scenaristi i režiseri - lica sa invaliditetom, kroz sedmu umjetnost prikazuje živote OSI i otvara pitanja o priznavanju ljudskih prava, sloboda i ravnopravnosti lica sa invaliditetom sa drugim licima.

"Uhvati film Montenegro” dio je regionalne mreže festivala koji se u regionu održava već 17 godina.

333

Foto: NVU Art 365

Kako su naveli iz NVU Art 365, kroz prisustvo i aktivno učešće OSI na festivalu u debatama, festival u svom pratećem programu daje mogućnost licima sa invaliditetom da prenesu svoju poruku javnosti.

Na panelima u okviru festivala predstavnici državnih i lokalnih instititucija kulture i NVO, ali i predstavnici medija i crnogorski umjetnici, govorili su  o participaciji OSI u kulturi, o pristupačnosti OSI institucijama kulture, kao i načinima na koje se OSI prikazuju u filmovima i medijima.

"Važno  je da predstavnici relevantnih institucija kulture, na državnom i lokalnom nivou na ovakvim događajima  govore o tome na koji način su  OSI uključene u kulturni zivot, koliko se kulturna politika odnosno kulturna dešavanja približavaju njima, sa svih nivoa, od pojedinca do države, koliko su OSI u mogućnosti da budu konzumenti kulture te  koliko same stvaraju kulturu.  Kakav most grade inicijative sa jedne I druge strane. U tome se kriju važne poruke festivala”, kazala je direktorica ,,Uhvati film Montenegro” Aleksandra Božović.

10

Foto: NVU Art 365

Gosti festivala bili su predstavnici javnog sektora, medijskih kuća, umjetnici, predstavnici nevladinih udruženja kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

Crnogorski reditelj Danilo Marunovic, autor filma koji se bavi ljudskim pravima ,,Lud za tobom” na festivalu govorio je  o tomena koji način bi o OSI trebalo prikazati kroz medije i umjetnost.

"Ja sam od početka smatrao da bi na moje junake trebalo gledati otvorenog srca I bez predrasuda, koliko god ponekada realnost zna biti šokantna", kazao je Marunović.

Festival organizuje NVU ART 365 u partnerstvu sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore i uz podršku Ministarstva Kulture Crne Gore i Opštine Kotor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.