Mekluni: Obezbijediti dostojanstven život LGBTI osobama
Fiona Mekluni

Čestitke na hrabrosti

Mekluni: Obezbijediti dostojanstven život LGBTI osobama

Koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni čestitala je učesnicima Parade ponosa šestu po redu manifestaciju i pozdravila kontinuiranu podršku Vlade Crne Gore ostvarivanju prava LGBTI zajednice.

Mekluni je posebno naglasila obavezu društva da obezbijedi dostojanstven život LGBTI osobama i čestitala im na hrabrosti koju demonstriraju u borbi za svoja prava u, često, teškim okolnostima.

"Biti homoseksualac, biseksualan, transrodnan ili interseksualan često znači biti suočen sa brojnim preprekama u svakodnevnom životu – od maltretiranja u školi, preko raznih oblika diskriminacije do rizikovanja sopstvenog fizičkog i mentalnog integriteta", kazala je Mekluni.

Crna Gora je dekriminalizovala istopolne aktivnosti prije više od 40 godina i od tada je usvojila snažne zakonske i druge mjere kojima se zabranjuje diskriminacija, govor mržnje i zločini motivisani mržnjom na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Uprkos tim naporima, LGBTI osobe se svakodnevno suočavaju sa različitim oblicima uznemiravanja, zastrašivanja i nasilja, navodi se u saopštenju Sistema UNa u Crnoj Gori.

"Moramo pojačati napore na kako bismo poradili na duboko ukorijenjenim patrijarhalnim stavovima koji i dalje istiskuju LGBTI zajednicu ka marginama društva i isključivanju iz društvenih tokova", kazala je koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori.

"Nekažnjivost napada na ljude zbog njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta je neprihvatljiva", saopštila je Mekluni pozivajući sve odgovorne strane da obezbijede efikasno rješavanje bilo kog oblika ugrožavanja prava na slobodan život i jednakost.

Mekluni je pozdravila nedavnu odluku Ustavnog suda Crne Gore kojom je potvrđena zaštita prava na mirno okupljanje, presudom u korist organizatora koji su planirali Paradu ponosa u Nikšiću 2015. godine a koju su tada državni organi zabranili zbog opasnosti od nasilja. Odluka Ustavnog suda iz oktobra ove godine ukazala je na to da nema dovoljno dokaza da bi održavanje skupa ugrozilo javni red i mir.

"Proslavljajući 70. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, stojimo čvrsto u zaštiti različitosti", zaključila je gospođa Mekluni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.