Šaranović: Ministar na bestidan način pokušava ukrotiti Taru
Danilo Šaranović

Šaranović: Ministar na bestidan način pokušava ukrotiti Taru

Danilo Šaranović, poslanik Demokratske Crne Gore, predstavio je danas crnogorskoj javnosti podatke koje se tiču pojedinih odredbi Zakona o autoputu i posljedice koje one proizvode na životnu sredinu u Crnoj Gori i na budžet građana, navodi se u saopštenju ove partije.

 Kako je saopštio, umjesto nadležnih institucija koje je trebalo da upoznavaju javnosti sa negativnim uticajima gradnje autoputa na životnu sredinu i naše najvrijednije prirodne resurse, to su učinile NVO MANS i Green Home.

"Možda je nadležnim moglo poći za rukom da većinu podataka koji se odnose na autoput učine tajnim, ali nijesu mogli sakriti tužne slike Tare koje gledamo ovih dana. Priroda nam je podarila suzu Evrope, a crnogorska Vlada ministra koji na bestidan način pokušava ukrotiti Taru umjesto eksploatatora šljunka i građevinara koji ribu u ovoj rijeci hrane malterom", izjavio je Šaranović.

On je kazao da se resorni ministar, Pavle Radulović, ponašao nedolično poslednjih dana na temu devastacije Tare i problema oko izgradnje autoputa, a trebalo bi da štiti interese građana Crne Gore, jer ga oni i plaćaju.

"Poznato je da je ovaj projekat primakao javni dug Crne Gore osamdesetom procentu BDP-a i da je svaki naš građanin po osnovu gradnje samo ove dionice autoputa zadužen najmanje 1.500 eura.  Ako se samo prisjetimo da je Savjet za privatizaciju prije 3 godine, tada na čelu sa Milom Đukanovićem, proglasio tajnom privatizaciju 13 državnih preduzeća čija se imovina procjenjivala na milijardu i 500 miliona eura, onda zaštićenost podataka i stepen tajnosti od početka gradnje autoputa, po odlukama Vlade kontinuiteta, ne treba da čudi. Pretpostavke za kontinuiranu otimačinu na štetu građana Crne Gore sadržane su u određenim članovima Zakona o autoputu. Podsjećam da su ovim zakonom, pored ostalog, propisana i odgovarajuća oslobađanja od plaćanja PDV-a i poreza i doprinosa na zarade. Stoga, prema građanima obavezu imamo mi, kad je već ne osjeća Vlada, da ih upoznamo sa detaljnim informacijama o finansijskim efektima primjene ovih članova zakona. Do sada je nekoliko puta bilo govora o valutnim rizicima kineskog kredita, kamatama, zaboravljenoj petlji na Smokovcu i njenoj vrijednosti od 115  miliona, a mi ćemo danas predstaviti podatke koje smo dobili od Ministarstva finansija, a u koje crnogorska javnost dosad nije imala uvid", kazao je Šaranović.

Kako je rekao na pressu poslanik Demokrata, od nadležnog Ministarstva tražio je da dostavi podatke o tome za koji iznos je budžet Crne Gore uskraćen po osnovu pomenutih poreskih oslobođenja.

"Naime, u državnoj kasi ima gotovo 60 miliona eura manje po osnovu nenaplaćenog PDV-a i dodatnih 22.5 miliona po osnovu nenaplaćenih poreza i doprinosa na neto zarade do jula mjeseca tekuće godine.Dakle, do ovog trenutka izvođači radova na autoputu su samo po ovom osnovu čašćeni više od 80 miliona eura, a sve na štetu ionako plitkog džepa crnogorskih građana.Da zaključim, sve navedeno upućuje na uvjerenje da se „patriotizam“ crnogorske Vlade, pored ostalog, ogleda i kroz prosipanje novca osiromašenih građana isto onako kako kamioni, a čemu svjedočimo ovih dana, prosipaju malter u rijeku Taru", zavključio je Šaranović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.