Brat i sestra iz Bijelog Polja u Varni predstavljali Crnu Goru znanjem: Ruski jezik nas je sve sprijateljio
Foto:Privatna arhiva

Irena i Novak Madžgalj na Festivalu studenata u Varni

Brat i sestra iz Bijelog Polja u Varni predstavljali Crnu Goru znanjem: Ruski jezik nas je sve sprijateljio

Irena Madžgalj pobjednica Medjunarodne Olimpijade iz ruskog jezika u Moskvi i Novak Madžgalj jedan od najboljih studenta Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi, predstavljali su Crnu Goru na VII Međunarodnom festivalu studenata, koji uče ruski jezik koji je održan od 10.do 16. septembra u gradu Varna, u Bugarskoj.

Oko tri stotine studenata predstavljali su 30 univerziteta  iz država Evrope i Azije. U toku nedelje festivala, učesnici su imali priliku ne samo da komuniciraju, uče, unaprijede svoje vještine i znanje ruskog jezika, već i da se bave ličnim i profesionalnim razvojem u raznim kreativnim radionicama.

''Utisci sa festivala su zaista predivni!  Imali smo veoma zanimljiv program i radionice. Moj brat Novak i ja smo bili članovi Poznavaoca ruskog jezika. U sklopu te radionice imali smo priliku da uz veliku pomoć i predivne časove  vodećih  profesoria  Ruskog Univerziteta prijateljstva naroda  naučimo mnogo zanimljivih i korisnih stvari o ruskom jeziku i da naravno, proširimo svoje znanje. Naša profesorica Svetlana Volkova se trudila da na najbolji mogući način prenese znanje na nas a osim toga, u sklopu časova smo imali priliku da naučimo nešto novo o zanimljivim metodama učenja i predavanja.'', navela je Irena u izjavi dostavljenoj portalu Kodex.

201809130815211

Foto:Privatna arhiva

Brat i sestra iz Bijelog Polja ističu da je za njih bila velika čast da komuniciraju sa stranim studentima  na ruskom jeziku.

''Ruski jezik nas je sve sprijateljio. Trudili smo se da pored bogatog programa što više vremena provodimo zajedno. Festival je za sve nas postao mjesto prijateljstva, mjesto zanimljivih susreta kao i most  za nove projekte u budućnosti. Imali smo mogućnost da za nedelju dana u praksi testiramo svoje znanje i naravno naučimo nešto novo o predivnoj ruskoj kulturi.'', priča Novak.

e928e2bcec2dd2563f834e2d02977020Foto:Privatna arhiva

Studenti  su imali zadatak da naprave prezentaciju o svojoj zemlji i da pokažu koliko je za njih važan ruski jezik i ruska kultura. U sklopu tog programa, svi učesnici su imali priliku da nauče nešto novo o kulturama država koje su učestvovale na festivalu.

''Imali smo mogućnost da komuniciramo sa stranim studentima kako na ruskom, tako i na drugim jezicima. Posebno želim da istaknem i pohvalim timove iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Italije, Grčke i Poljske. Ovom prilikom ih puno pozdravljamo. Zaista je bila ogromna čast upoznati sve te divne, talentovane mlade osobe  i družiti se sa njima. Iskreno se nadam da će naše prijateljstvo potrajati i da ćemo se opet sresti u budućnosti. Imati prijatelje iz raznih krajeva svijeta je pravo bogatstvo!'', ističe Irena.

Novak kaže da mu se program veoma dopao ali i da mu se najviše svidjelo Crno more i ekskurzije po Varni.

''Smatram da je ruski jezik – jezik velikih mogućnosti. Pravo je bogatstvo znati veliki i moćni ruski jezik! Osim toga što smo moja sestra Irena i ja imali mogućnost da se druižimo sa predivnim talentovanim osobama, ovo je pravi način da podržimo ruski jezik, da pokažemo koliko je važan i dokažemo svima da je to najljepši jezik na svijetu.'', kaže on.

201809130715201

Foto:Privatna arhiva

Jedan od najljepših i najzanimljivijih djelova festivala bila je, navode Madžgalji, svečana šetnja po centralnim ulicama Varne.

Svi učesnici – predstavnici svojih država nosili su svoje zastave i tako šetali centralnim ulicama uz bugarski orkestar. Program je završen nastupima bugarskih i ruskih pjevača, među kojima je bila poznata ruska pjevačica Olga Varvus.

''Na zatvaranju festivala studenti svih sekcija su imali zadatak da osmisle nastup i time pokažu šta su naučili za nedelju dana u Varni. Pored poznavaoca ruskog jezika, studenti su imali priliku da pohađaju  pozorišnu radionicu, radionicu autorske pjesme i ruske romanse, književno-poetska studiju, radionicu mladog novinara i telereportera,  radionicu fotoreportaže, plesna radionicu, radionicu ''Čovjek-zemlja-kosmos'', radionic  poznavaoca geografije i istorije Rusije, radionicu poznavaoca ruske kinematografije i animacije.'',objašnjava Irena.

Svečano zatvaranje festivala faktički je postao gala koncert, na kome su prikazani izvanredni radovi talentovanih studenata pod vođstvom visoko profesionalnih stručnjaka sa najboljih univerziteta u Rusiji.

201809210936092

Foto:Privatna arhiva

Irena i Novak veliku zahvalnost duguju organizatorima festivala, Irini Kučijevoj, Svetlani  Shcherbakovoj, Ambasadi Rusije u Crnoj Gori i Rossotrudničestvu, kao i svojim roditeljima, koji su njihova velika podrška.

Festival su organizovali  Fondacija Ruski Mir, Fondacija za održivi razvoj Bugarske uz podršku Ambasade Rusije u Republici Bugarskoj. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.