Mladi Bjelopoljci predstavili CG na Međunarodnom festivalu u Bugarskoj: Ruski jezik nas je sprijateljio
Foto: Privatna arhiva

Mladi Bjelopoljci predstavili CG na Međunarodnom festivalu u Bugarskoj: Ruski jezik nas je sprijateljio

Irena Madžgalj, Novak Madžgalj, Svetlana Rudić i Tea Pućurica predstavljali su Crnu Goru na VIII Međunarodnom festivalu studenata koji uče ruski jezik "Prijatelji, predivan je naš savez", u gradu Kiten, u Bugarskoj.

Oko tri stotine studenata predstavljali su 25 univerziteta iz država Evrope i Azije.

Irena Madžgalj, višestruki prvak iz ruskog jezika na državnim i međunarodnim takmičenjima, pobjednica Međunarodne olimpijade Državnog univerziteta Sankt Peterburga i olimpijade  Državnog Instituta ruskog jezika A.S. Puškin u Moskvi, Međunarodne olimpijade Državnog univerziteta Čuvaške Republike bila je mladi rukovodilac tima i kao pobjednica najznačajnijih takmičenja iz ruskog jezika  pripala joj je velika čast da na otvaranju festivala svečano podigne zastavu Fondacije Ruski Mir, organizatora ovog festivala.

U toku nedelje festivala, učesnici su imali priliku ne samo da komuniciraju, uče, unaprijede svoje vještine i znanje ruskog jezika, već i da se bave ličnim i profesionalnim razvojem u raznim kreativnim radionicama.

''Festival već dugi niz godina okuplja mlade osobe iz različitih zemalja. Program je bio izuzetno zanimljiv, a utisci sa festivala su zaista predivni. Jedan od najzanimljivijih događaja na festivalu  bila je svečana šetnja sa zastavama zemalja učesnica na festivalu u najstarijem bugarskom gradu Sozopolj na obali Crnog mora. Nakon toga je u amfiteatru održan koncert ruskih i bugarskih umjetnika'', naveo je Novak  u izjavi.

69740874451427462139698196429182805543112n

Članovi tima iz Bijelog Polja ističu da je za njih bila velika čast da komuniciraju sa stranim studentima  na ruskom jeziku.

''Ruski jezik nas je sve sprijateljio. Trudili smo se da pored bogatog programa što više vremena provodimo zajedno. Imali smo mogućnost da za nedelju dana u praksi testiramo svoje znanje i naravno naučimo nešto novo o predivnoj ruskoj kulturi.'', kaže Novak.

"Studenti  su imali zadatak da naprave prezentaciju o svojoj zemlji i da pokažu koliko je za njih važan ruski jezik i ruska kultura. U sklopu tog programa, svi učesnici su imali priliku da nauče nešto novo o kulturama država koje su učestvovale na festivalu", istakla je Svetlana.

Irena navodi da su imali mogućnost da komuniciraju sa stranim studentima kako na ruskom, tako i na drugim jezicima.

"Posebno želim da istaknem i pohvalim timove iz Makedonije, Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Češke, Grčke, Ovom prilikom ih puno pozdravljamo. Zaista je bila ogromna čast upoznati sve te divne, talentovane mlade osobe i družiti se sa njima. Iskreno se nadam da će naše prijateljstvo potrajati i da ćemo se opet sresti u budućnosti. Imati prijatelje iz raznih krajeva svijeta je pravo bogatstvo! Istakla bih i to da smo se na jednom od nastupa predstavili kao bivša Jugoslavija, s obzirom da je na festivalu bilo predstavnika iz zemalja bivše Jugoslavije. Bili smo veoma srećni i ponosni nakon tog nastupa '', ističe Irena.

704568072460804114166707253489519565733888o

Tea je kazala da su na zatvaranju festivala studenti svih sekcija imali zadatak da osmisle nastup i time pokažu šta su naučili za nedelju dana u Bugarskoj. 

"Studenti su imali priliku da pohađaju  pozorišnu radionicu, radionicu autorske pjesme i ruske romanse, književno-poetska studiju, radionicu mladog novinara i telereportera, radionicu fotoreportaže, plesna radionicu, radionicu poznavaoca geografije i istorije Rusije, radionicu poznavaoca ruske kinematografije i animacije'', objašnjava Tea.

Svečano zatvaranje festivala faktički je postao gala koncert, na kome su prikazani izvanredni radovi talentovanih studenata pod vođstvom visoko profesionalnih stručnjaka sa najboljih univerziteta u Rusiji. Osim toga, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa tradicionalnim plesovima zemalja učesnica.

"Imali smo veliku čast da posjetimo jedan od najboljih univerziteta u Makedoniji, a to je Međunarodni Slavjanski Univerzitet ‘’Gavrilo Romanovič Deržavin’’ u gradu Sveti Nikola u Makedoniji. Naime, njihovi studenti već dugi niz godina učestvuju na festivalu, a ovo je samo jedan od dokaza da je festival mjesto prijateljstva i most za neke nove projekte i saradnju u budućnosti. Iskreno se zahvaljujemo organizatorima festivala, Fondaciji Ruski Mir na toploj prijateljskoj atmosferi, moru pozitivnih emocija i mogućnosti usavršavanja ruskog jezika. Festival nam je pomogao da se sprijateljimo sa svima i postanemo jedna velika porodica", ističe Irena Madžgalj  i dodaje da veliku zahvalnost duguju, Irini Kučijevoj, Svetlani  Shcherbakovoj, Ambasadi Rusije u Crnoj Gori i Rossotrudničestvu, kao i svojim porodicama, koji su njihova velika podrška.

Festival su organizovali  Fondacija Ruski Mir, Fondacija za održivi razvoj Bugarske uz podršku Ambasade Rusije u Republici Bugarskoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.