Penicilin povučen iz domova zdravlja
Ilustracija

Pacijenti nijesu ugroženi

Penicilin povučen iz domova zdravlja

U svim domovima zdravlja od avgusta nema penicilina, jer je povučen po nalogu Montefarma, piše Pobjeda.

Izvor tog lista je istakao da pacijenti nijesu ugroženi i da postoji adekvatna zamjena.

Penicilin spada u grupu betalaktamskih antibiotika koji se koriste u liječenju infekcija izazvanih bakterijama. Na dejstvo penicilina osjetljivi su prevashodno gram-pozitivni patogeni, dok je jedan broj polusintetskih penicilina efikasan i protiv gram-negativnih bakterija.

Stigle vakcine protiv gripa

U ponedjeljak je stiglo 18.580 vakcina protiv gripa, kazali su Pobjedi iz Montefarma, ističući da je u toku distribucija zdravstvenim ustanovama.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da će domovi zdravlja obavijestiti građane o mjestu i vremenu organizovanja vakcinacija, naglasivši da je to jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija zdravstvena mjera kada se radi o sprječavanju obolijevanja i komplikacija gripa.

U Montefarmu su istakli i da su sve zdravstvene ustanove snabdjevene vakcinom MMR, a nova isporuka od 8.000 doza stiže u drugoj polovini oktobra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.