Žalba Ratka Mladića: Troje od pet sudija zamijenjeno zbog pristrasnosti
Ratko Mladić

Žalba Ratka Mladića: Troje od pet sudija zamijenjeno zbog pristrasnosti

Troje od pet sudija koji su razmatrali žalbu Ratka Mladića, generala Vojske Republike Srpske na presudu kojom je, između ostalog, osuđen za genocid u Srebrenici biće zamijenjeno jer imaju “pojavu pristrasnosti“, prenosi Anadolija.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove Ujedinjenih nacija objavio je u srijedu da je francuski sudija Žan-Klod Antoneti iz žalbenog postupka Mladića sklonio troje sudija rekavši da njihovo učešće u ranijim slučajevima povezanim sa bivšim komandantom VRS znači da postoji rizik da ne budu nepristrasni.

Ova odluka će vjerovatno odložiti rješavanje Mladićeve žalbe. Mladić je prošle godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora po deset tačaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine zbog njegove uloge u zločinima tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.