Panasonic osmislio uređaj protiv neprijatnog mirisa obuće
ilustracija

Panasonic osmislio uređaj protiv neprijatnog mirisa obuće

Za problem neugodnog mirisa obuće koji se posebno javlja tokom toplih ljetnjih dana, Panasonik je osmislio uređaj koji efikasno djeluje noću.

Panasonik MS-DS100 je uređaj koji "napada" isovalerinsku kiselinu koja je prirodni uzrok neugodnog mirisa stopala, a koji stvara jedna od miliona bakterija koje žive na ljudskom tijelu Staphylococcus epidermidis.

Uglavnom bezazlen patogen koji kolonizuje ljudsku kožu kako bi preživio, a zajedno sa Staphylococcus epidermidisom uzrokuje miris znoja kada stupi u interakciju s aminokiselinom poznatom kao leucin, koja se oslobađa kada se pojavi znoj na stopalima.

Uređaj MS-DS100 se stavlja u unutrašnjost obuće i pomoću jona koje u Panasoniku nazivaju "nanoe X", elektrostatičnih atomiziranih vodenih čestica koje ispuštaju 4,8 biliona hidroksil (OH) radikala po sekundi koji reaguju s hidrogenom (vodonikom) u česticama koje uzrokuju neugodan miris i neutralizuju ih, prenosi N1 pozivajući se na Fonet.

Dovoljno je uključiti uređaj i gurnuti ga u obuću, nakon čega slijedi širenje jona. Proces traje pet, odnosno sedam sati za "najuporniji miris".

Prodaja uređaja počinje u Japanu 20. septembra, a cijena još nije poznata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.