Evo kako da se riješite neprijatnog mirisa duvanskog dima u stanu i automobilu
Foto: Ilustracija

Evo kako da se riješite neprijatnog mirisa duvanskog dima u stanu i automobilu

Miris dima od cigareta je jedan od najupornijih mirisa, a u vašem domu ili automobilu može da traje vječno.

Bilo da ste pušač ili niste, morate priznati da je duvanski dim jedan od najupornijih mirisa koji se zavlači bukvalno svuda. Možete ga osjetiti na kosi, na garderobi, ali i na zavjesama, na presvlakama za sjedišta automobila... Jednostavno ga možete osetiti svuda i znate kako ga je se teško riješiti.

Na svu sreću, iako je teško, nije nemoguće, ovi trikovi če pomoći da se riješite ovog neprijatnog mirisa.

1. Soda bikarbona

Sodu bikarbonu pospite po namještaju i tepihu i ostavite preko noći. Ostavljajući je tako, soda bikarbona može da apsorbuje miris dima. Usisajte tek sledećeg dana, a ako se miris i dalje osjeća, samo ponovite proces.

sodabikarbona

2. Možete da isprobate i amonijak

Možete koristiti amonijak (ili sredstvo za čišćenje na bazi amonijaka) pomiješan sa vodom, ta smješa se koristi za uklanjanje mirisa na zidovima i plafonima. Ova mješavina tečnosti će napraviti sloj preko kog mirisi neće moći da prodru, ali ukoliko se miris duvana i dalje osjeća biće vam potrebno krečenje. Svježa boja će pokriti staru koja je apsorbovala miris dima.

3. Sirće

To možda nije najprijatniji i mirisni sastojak u koji imate u kuhinji, ali sirće može efikasno da ukloni miris dima sa vaše garderobe. U kadu tople vode dodajte jednu šoljicu sirćeta, a onda okačite garderobu iznad kade. Para koja se stvara zagrijavanjem sirćeta će pomoći u uklanjanju duvanskog mirisa sa odjeće.

Jabukovo sirće možete da koristite tako što ćete ga sipati u čaše i tako otvoreno držati tamo gdje vam se najviše skuplja duvanskog dima. Za čišćenje prozora, zidova i namještaja takođe upotrijebite jabukovo sirće.

4. Ugalj takođe eliminiše miris dima

Sve što treba da uradite je da stavite čaše uglja oko svoje sobe ili u vaš automobil i ostavite ih tako nekoliko dana. Ugalj je korisno sredstvo za uklanjanje mirisa jer će u potpunosti apsorbovati miris duvanskog dima.

Aktivniugalj

5. Jabuke

Mnogi od pomenutih metoda uključuju ostavljanje određenih predmeta da apsorbuju duvanski miris - isto važi i za jabuke, koje su iznenađujuće dobre u apsorbovanju. Presjecite jabuku na pola i ostavite je tamo gdje vam je potrebno - takođe dolazi sa bonusom jer ostavlja svjež miris.

coverjabuka1024x682

6. Očistite tepihe parom

Kao i kod zidova i plafona, vaši podovi takođe zadržavaju miris dima - naročito ako su ukrašeni tepihom. Nađite ili kupite čistač (usisivač) na paru i dodajte "deodorizator" i tako očistite tepih da biste uklonili neprijatne mirise. Tepisi mogu biti jako nezgodni, jer osim duvanskog upijaju i sve ostale mirise.

vc27

7. Očistite filtere u klima uređajima

Skriveni, ovi mali djelovi su u stvari zamke za mirise. Ako je miris u vašoj sobi veoma jak i nastavlja da se vraća bez obzira na to šta radite, postoji velika šansa da je možda zarobljen u filterima i da treba da ih operete ili zamijenite.

8. Nabavite pročišćavač vazduha

Ako nijedan od prethodnih metoda ne radi, onda je vrijeme da nabavite pročišćavač vazduha. On će zapravo, iz samog vazduha, izvući bakterije i hemikalije koje izazivaju neprijatan miris. A oslobodiće vas i drugih alergena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.