Evo kako pregrijan laptop može dovesti do avionske nesreće
Ilustracija

Evo kako pregrijan laptop može dovesti do avionske nesreće

Litijum-jonske baterije predstavljaju veliki rizik za komercijalne avione, posebno na mjestima gdje kabinsko osoblje ne može da dođe do njih.

Zabrana njihovog prevoza u čekiranom prtljagu će uskoro možda biti neminovna.

Jedan elektronski uređaj koji se pregreje i zapali u čekiranom prtljagu u avionu može da „nadvlada“protivpožarni sistem letjelice, stvarajući potencijalno fatalan požar.

Uprkos ranijem mišljenju da gas koji se koristi sa gašenje vatre u kargou može da ugasi manji požar izazvan pregrevanjem jedne baterije, novi testovi koje je sprovela američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA), protivpožarni sistem je nemoćan u slučaju kada požar zahvati i druge visokozapaljive materije, kao što su, na primjer, dezodoransi i lakovi za kosu. 

Rezultati testova koje je prošle godine sprovela FAA predstavljeni su Organizaciji međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO), kada je američka vlada zastupala zabranu elektronskih uređaja većih od mobilnog telefona u čekiranom prtljagu, za sada bez naznake o zabrani.

Zato je FAA u dopisu aviokompanijama, navela da sami treba da sprovedu sigurnosne studije i utvrde najbolji način za smanjenje rizika od izbijanja požara u kargou svojih aviona. 

Inače, rizik od izbijanja požara izazvanog pregrejanom litijum-jonskom baterijom velik je i u putničkoj kabini, ali u takvim slučajevima posada može brzo da reaguje i da ga ugasi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.