Mitropoliji rok od 30 dana da uredi grob knjeginjice Marije
Foto:Facebook

Inspekcijski nadzor

Mitropoliji rok od 30 dana da uredi grob knjeginjice Marije

Inspektor za kulturnu baštinu u petak je okončao nadzor u Cetinjskom manastiru i dao je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj rok od 30 dana da vrati grob crnogorske knjeginjice Marije u prvobitno stanje, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Takvo rješenje inspektor je izdao pošto mu je u petak od Ministarstva kulture, odnosno od Uprave za kulturna dobra, stigla inicijativa da obavi inspekcijski pregled i provjeri stanje kulturnog dobra Cetinjskog manastira, jer su se u medijima pojavili navodi da su grobovi crnogorske vladarske dinastije Petrović Njegoš oskrnavljeni i ruinirani.

Objavljene su fotografije grobova, a iz Ministarstva kulture poručili su da je nedopustivo da se ovo kulturno dobro nalazi u takvom stanju, zbog čega su zatražili da se hitno riješi problem.

"Inspektor za kulturnu baštinu je istog dana izvršio inspekcijski pregled predmetnog kulturnog dobra i, na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Zakona o inspekcijskom nadzoru, donio rješenje kojim se naređuje Pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Cetinje, da pri samom ulazu u Cetinjski manastir, zaštićenog kulturnog dobra, vrati grob Marije knjeginjice crnogorske u prvobitno stanje", kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Zanimljivo je, piše list, da se, osim ovog zahtjeva, u rješenju inspektora, a sudeći prema dostavljenim odgovorima, ne pominje da je nužno urediti još neke grobove dinastije Petrović koji se nalaze u Cetinjskom manastiru.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske, koja upravlja Cetinjskim manastirom, prošle sedmice su saopštili kako je „nažalost, ovo groblje vremenom postalo mjesto za igranje karata, da ga često najnesavjesniji koriste i kao toalet, a u zadnje vrijeme je utočište za narkomane, pa i za pse lutalice, što veoma dobro znaju Cetinjani koji duže pamte“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.