Erdogan: Turska će se peti ka mjestu gdje su Amerika, Rusija, najrazvijenije zemlje svijeta
Foto: AA

Sjutrašnji izbori da proteknu u miru i sigurnosti

Erdogan: Turska će se peti ka mjestu gdje su Amerika, Rusija, najrazvijenije zemlje svijeta

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas u Istanbulu da su preduzete sve neophodne mjere kako bi sjutrašnji izbori u njegovoj zemlji bili provedeni u miru i sigurnosti.

Erdogan se obratio okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Bejlikduzu, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja. U fokusu Erdoganovog obraćanja bili su sjutrašnji predsjednički i parlamentarni izbori, prenosi Anadolija.

Istakao je kako je Turska ustavnim promjenama prešla na predsjednički sistem vođenja država, a Erdogan naglašava kako će Turska zahvaljujući ovom sistemu poletjeti, te kako će doći iznad nivoa modernih civilizacija.

2018062323108758234978736Web

Osvrnuo se i na vanjsku politiku Turske, a istakao je kako njegova zemlja, "u vanjskoj politici više nije zemlja koja sluša nečije naredbe, već zemlja koja je za stolom i na terenu".

Erdogan se osvrnuo na navode čelnika opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), predsjednika stranke Kemala Kilicdaroglua i predsjedničkog kandidata Muharema Incea, u vezi sa sigurnosti na ovim izborima.

Naglasio je kako je Turska pravna država, te da su poduzete sve mjere za sigurnost tokom sjutrašnjih izbora, uključujući i regije na jugoistoku zemlje.

”Gospodine Muhareme, gospodine Kemale, želim vam kazati da je Turska prije svega jedna pravna država. U posljednjih 16 godina nismo imali narušavanja izbora, izuzev u terorističkih regija na jugoistoku. U tim regijama smo ove godine poduzeli sve neophodne mjere. U slučaju da teroristi budu prijetnja po izborni proces, popet ćemo im se za vrat", rekao je Erdogan.

Govoreći o ciljevima Turske za naredni period, Erdogan je istakao:

"Ono što su najrazvijenije zemlje svijeta, Amerika, Rusija, i Turska će se penjati ka tom mjestu. Bićemo među prvih 10." 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.