Uhapšen direktor kompanije Audi zbog istrage u slučaju emisije štetnih gasova
Rupert Štadler

Uhapšen direktor kompanije Audi zbog istrage u slučaju emisije štetnih gasova

Njemačke vlasti u ponedjeljak su uhapsile izvršnog direktora kompanije Audi koncerna Folskvagen Ruperta Štadlera, u sklopu istrage o manipulaciji kontrole emisija štetnih gasova.

Potez je uslijedio nakon prošlosedmične istrage, koji su naložili tužioci u Minhenu zbog  sumnje na prevaru i indirektne nepravilnosti s dokumentima kompanije.

"Direktor Audija Rupert Štadler lišen je slobode jutros", navodi se u saopštenju kompanije. Sudsko saslušanje kojim će se utvrdili hoće li Štadler ostati u pritvoru je u toku, saopštila je kompanija, dodajući da neće davati dalje komentare zbog aktivne istrage.

Njemačka novinska agencija DPA objavila je da su tužioci odlučili da zatraže Štadlerovo hapšenje zbog straha da bi mogao pokušati da izbjegne pravdu.

Bivši šef jedinice Audija za razvoj motora već je u istražnom pritvoru. Ukupno 20 osoba je pod sumnjom u aferi Audija, koja se fokusira na automobile prodate u Evropi za koje se vjeruje da su opremljeni softverom koji je isključio kontrolu emisija ugljendioksida tokom redovne vožnje.

Folksvagen se izjasnio krivim za krivične prijave u Sjedinjenim Američkim Državama, a optuženo je i devet menadžera, uključujući i bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna. Dva menadžera već služe zatvorske kazne. Vinterkorn i ostali su u Njemačkoj i vjerovatno neće biti izručeni SAD-u.

Audi je u saopštenju prošle sedmice naveo da je sarađivao s vlastima u procesu koji se vodi protiv ove kompanije.

Dionica Folksvagena zabilježila je pad od 2,6 posto na 157,60 eura u Frankfurtu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.