Odbio je da ratuje, a sada je dva mjeseca zaglavljen na aerodromu

Odbio je da ratuje, a sada je dva mjeseca zaglavljen na aerodromu

Sirijac Hasan el Kontar, koji je godinama izbjegavao povratak u svoju ratom zahvaćenu zemlju, skoro 60 dana je "zarobljen" na aerodromu u Kuala Lumpuru, pošto su ga vlasti u Maleziji stavile na crnu listu zbog isteka vize.

Molba volontera iz Kanade da mu se omogući boravak u toj zemlji mu je, kaže, jedina preostala šansa, piše Euronews.

El Kontar (36) je na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru zaglavljen od 7. marta, što podsjeća na životnu situaciju lika iz filma "Terminal" kog tumači Tom Henks koji je mjesecima živio na aerodromu.

Kada je u Siriji 2011. godine počeo rat, El Kontar je radio kao menadžer u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i odbio je poziv sirijskih vlasti da se vrati i pridruži vojsci.

On se narednih šest godina skrivao u UAE, a kada je pronađen i uhapšen, odlučio je da ode u Maleziju.

Poslije neuspješnih pokušaja da u toj zemlji dobije stalnu vizu ili ode u drugu zemlju, našao se zaglavljen na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.

Naime, vlasti su ga u Maleziji stavile na crnu listu u narednih pet godina zato što je ostao u zemlji nakon što mu je istekla viza.

Detalje iz svakodnevnog života objavljuje na svom Tviter nalogu.

"Dnevna rutina je ista, ništa se nije promijenilo", kaže on.

Za El Kontara postoji jedna nada: grupa volontera u Kanadi odlučila je da ga izvuče iz Malezije, prenosi RTS.

Grupa je sakupila novac i podnijela neophodne dokumente za privremenu boravišnu dozvolu koja bi mu omogućila legalno putovanje u Kanadu.

Njegova molba je poslata prošle sedmice, a sve što sada može da učini je da sačeka.

On je takođe zatražio od svojih pratilaca na Tviteru da apeluju na kanadskog ministra za imigraciju kako bi se angažovao na njegovom slučaju.

"Ako izgubim tu nadu, ne znam šta da radim. Ne želim da razmišljam o mogućnosti da se to neće dogoditi jer bi me to slomilo", napisao je El Kontar na Tviteru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.