Skot u ponedjeljak svjedoči: Od njega traženo da napravi plan evakuacije lidera DF-a
Brajan Skot, foto:Pink M

Jedan od ključnih svjedoka

Skot u ponedjeljak svjedoči: Od njega traženo da napravi plan evakuacije lidera DF-a

Amerikanac Brajan Skot, bivši operativac CIA-e i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije Patriotik Difens Grup (Patriotic Defense Group) iz Orlanda u ponedjeljak će, 23. aprila video linkom sudskom vijeću Višeg suda u Podgorici i crnogorskoj javnosti razotkriti detalje ponude za učešće u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Skota je za ovaj posao, septembra 2016. godine kontaktirao Džozef Asad vlasnik konsalting kompanije Peregrin konsalting (Peregrine Consulting), i to po nalogu političkog savjetnika Demokratskog fronta Arona Šaviva.

Kompanija Patriotik Difens odbila je ponuđeni angažman ali do sada nije bilo preciznih informacija što je bilo ključno da kolegi iz bezbjednosnih krugova odbiju saradnju.

Od Skota je traženo da napravi plan evakuacije lidera DF-a sa platoa ispred Skupštine na sigurnu lokaciju, kada krenu sukobi ubačenih demonstranata i policije. Istovremeno, od Patriotik Difensa su zatražene elektronske mjere kontranadzora, piše Pobjeda.

Oprema koja je, preko Džozefa Asada, tražena od Brajana Skota radi zaštite okupljanja Demokratskog fronta 16. oktobra, koristi se uglavnom u akcijama špijunsko-diverzantskog tipa: upotreba uređaja za detekciju nadzora i ometače praćenja signala...

Ta vrsta ,,bezbjednosnih usluga“, ocjenjuju u Specijalnom tužilaštvu Crne Gore, nije karakteristična za klasična politička okupljanja - više nalikuje na opremu koja se nabavlja za izvođenje neke špijunsko-vojne akcije. Očito je vlasniku kompanije ,,Peregrini“ bila potrebna logistička podrška obzirom na to da su zahtjevi operacije u Crnoj Gori prevazilazili mogućnosti njegove kompanije.

On je upravo na sastanku sa kolegama u Orlandu istakao neophodnost nabavke sve one špijunsko-divezantske opreme potrebne za podršku opozicionoj političkoj grupaciji u Crnoj Gori. Da bi naznačio važnost posla, pomenuo je da je njegov klijent radio čak i za ,,izraelskog premijera Netanjahua“.

Javna je tajna da je upravo Aron Šaviv bio jedan od glavnih stratega u izbornom štabu Netanjahua, navodi podgorički list..

O tome svjedoči i parola ,,Mi ili On“ koju je u oktobru 2016. godine koristio Demokratski front, a koja je već ranije upotrebljavana – u kampanji u Izraelu. Da je za veče 16. oktobar bilo planirano izazivanje nereda i nasilno preuzimanje vlasti potvrdio je u sudnici Višeg suda i svjedok saradnik Aleksandar Saša Sinđelić. 

Pobjeda/Portal Analitika

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.