26 miliona dolara za nove proizvode i radna mjesta u poljoprivredi
Simović u Bijelom Polju

Simović u Bijelom Polju

26 miliona dolara za nove proizvode i radna mjesta u poljoprivredi

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i predsjednik Odbora direktora Investiciono – razvojnog fonda Zoran Vukčević su danas u Bijelom Polju najavili početak novog pristupa u realizaciji preostalih sredstava iz kredita Abu Dabi Fonda za razvoj (ADMAS).

Radi se o sredstvima od preostalih 26 miliona dolara opredijeljenih za kreditiranje crnogorske poljoprivrede. Prezentaciji je prisustvovalo oko 400 poljoprivrednih proizvođača.Prezentacija početka novog ADMAS programa, za koji će implementaciona jedinica biti IRF, održana je u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje. 

Simović je ocijenio da su i danas obavljeni domaćinski razgovori sa poljoprivrednim proizvođačima. 

Prezentovan je i najavljen početak novog pristupa u realizaciji kredita na bazi podrške Abu Dabi fonda. Cilj je otvoranje novih mogućnosti za sve proizvođače u Crnoj Gori

"Preostalih 26 miliona eura opredijelili smo u dva pravca, jedan su krediti od 100 hiljada dolara do jednog miliona sa namjerom da obezbijedimo veći obuhvat potencijalnih korisnika i što veći dispreziju potencijalnih korisnika ovako povoljnih kredita a preostali iznos od 16 miliona dolara smo opredijelili za kredite od jednog do 3 miliona dolara. U konačnom kako bi stvorili jednu povezanost primarnog sektora poljoprivrede sa prerađivačkim kapacitetima. Vjerujemo da ćemo nakon realizacije druge tranše Abu Dabi kredita sa novim pristupom obezbijediti neku novu vrijednost i povećati konkurentnost naše poljoprivrede proizvodnje, obezbijediti nove proizvode, supstituciju uvoza, povećan izvoz, nova radna mjesta i kvalitetnija i sigurnija postojeća", kazao je ministar Simović.

Danas je uručeno i 95 Rješenja za poljoprivredne proizvođače koji su  dobili bespovratnu podršku u iznosu od 50% za nabavljenu mehanizaciju.

"Zadovoljstvo je konstatovati da smo u prošloj godini imali takvih 57 rješenja a u ovoj skoro duplo više. Uručili smo i rješenja za poljoprivredne proizvođače koji  dobili podršku za nabavku mljekarske opremu kako bi stvorili pretpostavke za olakšan rad našim domaćinima na farmama i kako bi obezbijedili uslove za poboljšanje kvaliteta mlijeka", kazao je Simović.

Zaključak današnjih razgovora, prema riječima ministra poljopridvrede, je da poljoprivredniu proizvođači, lokalna samouprava,Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo moraju nastaviti partnerski odnos kako bi se postigao uspjeh u oblasti poljoprivrede.

P1020024

Simović: Partnerstvom do uspjeha

"Moramo da radimo zajedno, poljoprivredni proizvođači sa svojom energijom, sa svojim žuljevitim i vrijednim rukama, sa opredeljenjem da rade i žive od svoga rada, zajedno sa lokalnom samoupravom koja pokazuje jedan senzibilan odnos i brigu o seoskom području i o domaćinima koji žive u ruralnim područjima, zajedno sa Vladom i resornim ministarstvima i ostalim institucijama, koji iskazuju svoj odnos brige, poštovanja i posebne odgovornosti i jasno vidljive emocije prema sjeveru Crne Gore. Konačno svo to zajedništvo mora da bude smješteno u jedan optimalni državni okvir koji vodi Crnu Goru putem daljeg napretka i dostizanju naših konačnih evropskih ciljeva koji su najbolja garancija poboljšanja kvaliteta života", poručio je Simović.

Gradonačelnik Bijelog Polja Petar Smolović ocijenio je izuzetno kvalitetnom današnju prezentaciju.

"Pokušali smo odgovoriti na sva pitanja. Mislim da je ovo jedan kvalitetan susret kakav treba i češće da  organizujemo u Bijelom Polju", kazao je Smolović i dodao da je lokalna samouprava na raspolaganju svim proizvođačima i preduzetnicima za svaki vid podrške.

P1020029

Smolović: Poštovanje obaveza prema poljoprivrednicima prioritet

 

"Ono što je veoma važno, Opština Bijelo Polje je na današnji dan izmirila sva dugovanja poljoprivrednicima po svakom osnovu. Sve prethodne obaveze su u potpunosti isplaćene, posebno mljekarima, a tako ćemo nastaviti u narednom periodu. Poštovanje obaveza prema poljoprivrednicima i odgovornost opštinskih organa prema svim građanima biće prioritet u funkcionisanju Opštine" naglasio je Smolović.

 

Koncesionari da pokažu više brige o seoskoj infrastrukturi

Poljoprivredni proizvođači su u razgovoru sa ministrom poljoprivrede istakli loše puteve kao glavnu poteškoću i problem koji im svakodnevno otežava funkcionisanje. Ministar Simović kaže da je postoji nezadovoljstvo zbog generalnog stanja lokalnih puteva u dijelu koncesionih područja.

"Prosto moramo mijenjati neke navike i ne možemo eksploatisati šumu već  je možemo održivo koristiti iza sebe ostavljajući šumski red a ne nered. Prilikom transporta drvnih sortimenata se mora voditi odgovoran odnos prem lokalnoj seoskoj infrastrukturi. Na osnovu te generalne slike i poruke koju dobijam od brojnih domaćina  sa brojnih adresa, siguran sam da kod svakog koncesionara ima prostora da se pokaže malo dodatne brige o lokalnim putevima i malo više društvene odgovornosti. Konkretno jedan od koncesionara je saopštio da ta slika u njegovom području nije baš takva, rekao sam da to zajedno pogledamo i da zajedno čujemo šta kažu mještani. Ako se njegove trvdnje pokažu baš takve biću zadovoljan. Ukoliko stanje ne bude zadovaljavajuće, preduzećemo ono što treba preduzeti a to su elementi koncesionog ugovora odnosno raskid istog", naglasio je ministar poljoprivrede.

Simović je dana obišao i Mljekaru Milka, Pekaru Gross Trade, Farmu Franca u selu Oluja, kao i poljoprivredno gazdinstvo Rešada Hasanovića u Dobrakovu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.