Simović: Izborom domaćeg proizvoda doprinosimo razvoju cjelokupnog crnogorskog društva
Milutin Simović

“Kupujmo domaće”

Simović: Izborom domaćeg proizvoda doprinosimo razvoju cjelokupnog crnogorskog društva

Potpisivanjem sporazuma o saradnji, Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore ozvaničili su danas početak realizacije Programa promocije domaćih proizvoda – „Kupujmo domaće“, koji se realizuje u saradnji sa trgovinskim lancima i proizvođačima.

Kao rezultat partnerstva na pokretanju snažne akcije za podsticanje kupovine domaćih proizvoda i jačanje domaće privrede, crnogorski proizvodi od danas su vidno označeni na policama šest najvećih trgovačkih lanaca  - Voli, HD Laković, Franca, Aroma, Idea, i Megapromet. 

Na svečanosti tim povodom, upriličenoj u vinskom podrumu Šipčanik, sporazum su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik PKCG Vlastimir Golubović, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da Program „Kupujmo domaće“ima svoju posebnu vrijednost i višestruki značaj: značaj zajedništva - Vlade, privrednika i potrošača, značaj povjerenja - u sebe, u domaće vrijednosti, u domaće sposobnosti, značaj prevazilaženja – naslijeđenih i nametnutih  navika, navika da više cijenimo tuđe nego svoje i značaj otvorenosti - uz poštovanje slobodnog tržišta i principa fer konkurencije.

Ovaj Program, kako je dodao Simović, ima i značaj očuvanja tradicije, jer birajući domaće proizvode čuvamo i našu tradiciju i naše posebnosti.

“Značaj jačanja svijesti, jer domaći proizvođači našem tržištu uvijek nude najbolje što proizvedu. Značaj očuvanja životne sredine, jer su svi logistički putevi za domaću proizvodnju kraći”. Značaj podizanja konkuretnosti, kroz potrebu povećanja obima proizvodnje, usvajanja novih standarda, povećanja cjenovne konkurentnosti, primjene savremenih marketinških principa i savremenog dizajna”, kazao je Simović.

Posebno važnim Simović je ocijenio značaj odlučnosti svih nas, da, kako je istakao, izborom domaćeg proizvoda želimo neposredno doprinijeti rastu domaće ekonomije, sigurnosti postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, čime ćemo obezbijediti više novca za plate, penzije, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport i brigu o onima kojima je potrebna.

“Zbog toga smo danas ovdje svi zajedno. Projektom „KUPUJMO DOMAĆE“ želimo da podržimo naše privrednike i u sektoru proizvodnje i u sektoru trgovine, želimo da oni jačaju i razvijaju se, od čega će korist imati cijelo društvo”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Da bi na tom putu bili uspješni, kako je dodao, neophodna im je podrška svih, Vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora, medija, svakog kupca.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da kupujući domaće proizvode, jačamo domaću ekonomiju.

"Jačamo domaća preduzeća, radna mjesta u našim preduzećima činimo sigurnim i stvaramo mogućnosti da se otvore nova radna mjesta u tim preduzećima i samim tim povećamo životni standard svakog od nas", kazala je ministarka Sekulić.

Prema njenim riječima, u današnjem svijetu, kada je jako teško prodati svoje proizvode kao konkurentne i kvalitetne, i u svojoj zemlji ubijediti svoje građane da ste vi vrijedni da oni kupe vaš proizvod.

"Naša je obaveza da ljudima koji časno i pošteno rade svoj posao i proizvode u Crnoj Gori pomognemo na način što, kupujući hjihove proizvode, učinimo ih uspješnijima i svakoga ko radi u tim preduzećima zadovoljnijim, a svakome u Crnoj Gori učinimo da ima bolji kvalitet života", kazala je ministarka Sekulić.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović kazao je da je sada pokrivenost uvoza izvozom svega 16 odsto, a uvoz hrane je deset puta veći od izvoza i pored prirodnih i drugih preduslova.

"Zahvaljujemo se trgovačkim lancima na afirmaciji domaćih proizvođača, očekujemo da se u program uključi i turistička privreda. Kupovinom domaćeg proizvoda  domaći proizvođači biće podstaknuti da još više novca ulažu u nove tehnologije i kvalitet”, kazao je Golubović navodeći da su ponosni što je akcija Privredne komore „Dobro iz Crne Gore” bila temelj ovog programa.

Predsjednik odbora poljoprivredne i prehrambene industrije u PKCG Milutin Đuranović kazao je da će ovaj program imati veliki značaj za domaće proizvođače i njihovo osnaživanje.

"Domaći proizvođači su posebno ponosni na svježinu domaćeg proizvoda i kvalitet. Sada mnogi kupci prolaze pored domaćeg proizvoda pogledom tražeći uvozne proizvode, a dobar rezultat ovog programa biće kada kupci pogledom budu tražili domaći proizvod”, naveo je Đuranović.

Predstavnik trgovačkih lanaca, vlasnik Volija, Dragan Bokan naveo je da su trgovci ponosni što će dati doprinos podršci i promociji domaće proizvodnje.

"Ovaj program je uspješan zajednički rad da doprinesemo uspješnosti domaće proizvodnje. Ponosan sam kada u marketima u regionu vidim crnogorski proizvod. Dobijanje izvoznog broja za domaće proizvođače je potvrda da ispunjavaju sve uslove koje tržište nameće”, kazao je Bokan navodeći da se i kompanija Voli uključila i proizvodnju hrane na Šaskom polju kod Ulcinja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.