Simović: Ponosan sam na ostvarene rezultate poljoprivrede u vremenu kad sam bio ministar
Milutin Simović

Reagovao na optužbe Stijovića

Simović: Ponosan sam na ostvarene rezultate poljoprivrede u vremenu kad sam bio ministar

Predsjednik Opštine Nikšić Milutin Simović istakao je danas da je ponosan na brojne konkretne i mjerljive ostvarene rezultate crnogorske poljoprivrede u vremenu u kome je bio ministar.

"Ostvarili smo ih zajedno u kontinuiranoj i otvorenoj saradnji sa vrijednim poljoprivrednicima, preduzetnicima, međunarodnim partnerima, u prvom redu EU, stručnom i naučnom zajednicom... Samo u prethodnom mandatu, za tri i po godine naše stručne službe obavile su 32.000 terenskih posjeta. U tom periodu, i sam sam imao preko 340 terenskih posjeta širom Crne Gore", kazao je Simović reagujući na ranije optužbe ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića.

O rezultatima kaže Simović, najbolje govore desetine hiljada korisnika brojnih vidova bespovratne podrške, koja je našim proizvođačima omogućila da snaže svoju proizvodnju i unaprjeđuju konkurentnost.

Dodaje da su izgrađene i osavremenjene stotine savremenih pogona u svim sektorima širom Crne Gore od čega 54 objekta zadovoljavaju najzahtjevnije EU standarde bezbjednosti hrane, otvorena su brojna nova radna mjesta i osiguran plasman za hiljade kooperanata.

"Kroz programe bespovratne podrške od 50-70%, u protekle četiri godine podržali smo:

- Nabavku preko 5.000 komada mehanizacije i opreme za primarnu proizvodnju, i oko 12.000 komada opreme za preradu;

- Izgradnju i rekonstrukciju oko 40.000m2 prostora za primarnu proizvodnju i preradu;

- Nabavku oko 5.000 grla krupne i sitne stoke;

- Nabavku oko 3 miliona komada sadnog materijala. Zasnovano je preko 350ha novih zasada u vinogradarstvu i voćarstvu. Isplaćeno je preko 3,6 miliona eura direktne podrške za biljnu proizvodnju za oko 15.000 hiljada proizvođača;

- Proširen je obuhvat korisnika premija u stočarstvu na preko 5.200 farmera. Isplaćene su premije za oko 140 miliona litara mlijeka;

- Pokrenuli smo Program podrške mladim farmerima i podržali 143 mlada farmera sa po 10.000€ bespovratnih sredstava", naveo je Simović.

Ističe da je značajna pažnja posvećena unaprjeđenju ruralne infrastrukture.

"Izgrađeno je 55 dionica asfaltnih ruralnih puteva u 7 crnogorskih opština - Nikšić, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Petnjica, Žabljak i Šavnik, ukupne dužine oko 39km i vrijednosti preko 2,6 mil.€, kao i 26 projekata za vodosnadbijevanja ukupne vrijednosti 1 mil.€. Procjenjuje se da preko 17.000 korisnika ima direktnu korist od ovih investicija.

Sa našim EU partnerima realizovali smo stotine projekata bespovratne podrške u primarnoj proizvodnji i preradi, što je rezultiralo investicijama vrijednim desetine miliona eura i zato smo naše iskorake u oblasti poljoprivrede označavali kao domaćinske, preduzetničke i posebno evropske.

Crnogorski poljoprivrednici najbolje znaju da im za dobijanje podrške niko nije gledao ni partijsku ni nacionalnu ni vjersku ni bilo koju drugu pripadnost. Uslovi su bili jednaki za sve", poručio je Simović.

Zbog takvog odnosa prema poljoprivredi, novom ministru Simović je poželio da ove rezultate premaši, zbog vrijednih poljoprivrednika i preduzetnika koji su svojim posvećenim radom zavrijedili i opravdali svaki euro podrške.

"Kada su u pitanju navodi o dnevnicama za putovanja, sve je rađeno u skladu sa zakonom, o čemu postoji validna dokumentacija, tako da o takvim pokušajima neutemeljenog javnog diskreditovanja više govore autori o sebi nego o drugima. Zbog toga se u javnosti neću baviti tim pitanjima", zaključio je Simović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.