Bojanić: Biću predsjednik koji će se itekako miješati u svoj posao; Milačić: Preispitati odluku o priznanju Kosova
Foto:Rtcg

Debata na TVCG

Bojanić: Biću predsjednik koji će se itekako miješati u svoj posao; Milačić: Preispitati odluku o priznanju Kosova

Predsjednički kandidati iznijeli su večaras svoje stavove u debati na TVCG, izuzev kandidata DPSa Mila Đukanovića.

Kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić kazao je da su na putu ka EU, neophodni puna vladavina prava, nezavisne institucije i tržišna privreda zasnovana na konkurenciji. Govoreći o članstvu u NATO kazao je da se zalagao za referendum po tom pitanju.

"Bolje da smo bili dobar partner, nego loš član sa diskutabilnom podrškom građana", rekao je Bojanić.

Poručio je i da je regionalna saradnja  osnov za napredovanje ka EU i treba imati korektne odnose sa svim susjedima.Poručio je i da će biti predsjednik koji će se itekako miješati u svoj posao.

Kandidatkinja SDPa Draginja Vuksanović istakla je da je za nju članstvo u NATO završena priča i istakla da je  put ka EU prioritet i da se država može graditi samo na vladavini prava. Ukoliko bude izabrana za predsjednicu prioritet će joj biti dobri odnosi sa susjedima. Kazala je da je predsjednik države ima najveću moć te da sa te funkcije neće odobravati zakone koji štete građanima.

Predsjednički kandidat Marko Milačić ocijenio je da je skandal to što predsjednički kandidat koji je skupio 60 hiljada potpisa, Milo Đukanović, nije došao na sučeljavanje. On je kazao da se put ka Evropskoj uniji mora voditi na bazi nacionalnih interesa i da se trenutno bespogovorno trči ka EU, na bazi ucjena, diktata i servilnosti.

Ponovio  je da se protivi članstvu Crne Gore u NATO-u ocjenjujći isto najvećom prevarom građana sa kojom ne smijemo da se pomirimo i kazao da to pitanje ne smatra završenim. Prema njegovim riječima Crna Gora treba  da gradi bratske odnose sa Srbijom ali i sa svim susjedima. Kao predjsednik bi uradio sve da se odluka o priznanju Kosova preispita.Građanima je poručio da će se kao predsjednik boriti protiv kriminala te da ukoliko žele suštinske a ne kozmetičke promjene, podrže njega.

Kandidat Vasilije Miličković je kazao da ne može da govori o NATO-u i EU jer, kako navodi, Crna Gora poglavlje 23. i 24. neće zatvoriti još 50 godina. Kao predsjednik, poništio bi aktuelni izborni zakon. Ne zna kakav mi bio odnos sa sudskom i izvršnom vlasti, ostao mu je kazao je, jedino fizički napad, jer je do sada podnio desetine krivičnih prijava protiv pojedinaca u istima.

Kandidatu Hazbiji Kalaču Brisel bi bio prva adresa koju bi posjetio kao šef države. Istakao je kao glavni problem iseljavanje stanovništva te bi u tom pravcu inicirao promjene prema zakodavnoj vlasti. Put ka EU je težak jer isti koče i vlast i dio opozicije. I za njega je priča o članstvu u NATO završena ali kaže da ne bi slao vojnike CG u druge zemlje.

Dobrilo Dedeić je kazao da je protiv ulaska Crne Gore u EU i smatra da ona treba da uđe u Evroazijsku uniju sa Rusijom, kao najvećim prijateljem Crne Gore. Dedeić je negodovao  što u debati ne učestvuje Milo Đukanović i napustio studio.

Kodex/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.